Jonny Lundgren har jobbat som clown i över 30 år och uppskattar inte trenden med "mördarclowner".
1 av 4
Jonny Lundgren har jobbat som clown i över 30 år och uppskattar inte trenden med "mördarclowner". - Foto: Privat/TT/Paul M. Walsh
Det finns elaka clowner...
2 av 4
Det finns elaka clowner... - Foto: TT NYHETSBYRÅN
...och det finns snälla!
3 av 4
...och det finns snälla! - Foto: escapedtowisconsin@yahoo.com / Paul M. Walsh
Jonny Lundgren i rollen som clownen Bulgo.
4 av 4
Jonny Lundgren i rollen som clownen Bulgo. - Foto: Privat

"Mördarclowner" är inga riktiga clowner – ni drar vårt yrke i smutsen

​Jonny Lundgren: "Folk måste förstå att dessa 'mördarclowner' inte är några riktiga clowner. Sluta dra vårt yrke i smutsen."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonny Lundgren är 62 år och bor i Finnshyttan i Nora kommun.

Han har jobbat professionellt som clown i 31 år.

I dagsläget jobbar han mest på sjukhus och möter sjuka barn och deras föräldrar, med ambitionen att lyfta dessa en kort stund från oro, smärta och tristess. 

Besök clownen Bulgos hemsida här.

Jag känner en stor sorg över den våg av "mördarclowner" som återigen sprider skräck på gatorna. Vi kan läsa om folk, bland annat här i Sverige, som blir skrämda, jagade, ja till och med misshandlade, av människor som missbrukar clownernas godhet för att "skämta" och sätta skräck i sin omgivning.

Jag har jobbat som clown sen många år tillbaka och det känns otroligt tråkigt att ett yrke som i grunden handlar om att göra andra glada ska användas i detta syfte och dra riktiga clowners rykte i smutsen. 

Det folk måste förstå är att dessa "clowner" som skräms inte är några riktiga clowner. En riktig clown har valt sitt uttryck för att denne vill roa sin publik och få dessa att skratta.

Remaken av Stephen Kings DET:s stora framgångar har självklart varit en bidragande faktor till detta beteende, och jag kan inte förneka att King är en väldigt bra författare inom sin genre. 

Det är ju ett snyggt, och välbeprövat, sätt att skapa skräck genom att ta det snällaste och godaste vi vet och placera det i ett obehagligt sammanhang, men det folk måste förstå är att detta inte har något med oss riktiga clowner att göra. 

En riktig clown älskar sin publik och att göra människor glada. Älskar man att skrämmas och hota folk, då skall man sitta i fängelse. 

Det känns tungt för mig som har ägnat stora delar av livet åt att få människor att älska clowner att några enstaka individer ska få förstöra allt det jag och mina kollegor har byggt upp. 

Tänk på barnen som växer upp idag och aldrig får se en RIKTIG clown men får läsa om dessa fruktansvärda clownattacker i tidningarna. Då förstår jag om man blir negativt inställd, och kanske till och med skräckslagen, när man ser oss komma, sminkade och med ett leende på läpparna.

Fortsätt skoja och busa med varandra, men snälla, använd inte mitt yrke för att skada andra. Det får till och med en clown att börja gråta.

Jonny Lundgren

/
Är du rädd för clowner?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.