Emil Kågström skriver om hatet han får ta emot i sin roll som polis.
1 av 4
Emil Kågström skriver om hatet han får ta emot i sin roll som polis. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
​Emil Kågström.
4 av 4
​Emil Kågström. - Foto: Privat

Du skulle inte spotta mot ett butiksbiträde – så varför mot polisen?

​Emil Kågström​: "Jag har i tjänsten mött så många människor som betett sig illa mot mig kopplat till min yrkesroll. Det är vardag för polisen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emil Kågström är 33 år och är yttre befäl inom polisområde norra Lappland.

Följ Emil på Instagram här.

Tänk dig om du varje gång du passerade biträdena i livsmedelsbutiken skulle spotta på golvet framför dem och tala om för dem vilka idioter du tycker att de är. 

Om du skulle få se ett inlägg på sociala medier som några från valfri yrkeskategori lagt ut och plötsligt drabbas av en brinnande iver att få skicka iväg ett meddelande om vilka äckliga horungar de är. Visst låter det osannolikt, osmakligt, obehagligt? 

Det är en vardag för många av oss poliser. 

Jag har världens bästa jobb. Lika delar krävande som fantastiskt. Jobbet som innebär att möta kriser, trauman, fatta avgörande beslut på sekunder, hot, våld. Nattsvart sorg men också glädje och hopp. 

Jobbet som gjort mig mer ödmjuk inför livet, lärt mig att empati och förståelse är minst lika viktiga redskap som OC-spray och handfängsel. 

Men det finns något som jag inte har förståelse för efter mina snart nio år i yrket, och det är polisföraktet som tar sig olika uttryck. 

Om vi har en trafikkontroll uppmanas vi att göra något annat, kan vi inte jaga riktiga busar? Jag har i tjänsten mött allt ifrån bekanta, välutbildade personer, till fullständiga främlingar som betett sig illa mot mig kopplat till min yrkesroll.

Jag tänker att vi klargör några saker redan nu: 

1. Jag tar det inte personligt. Jag ligger inte sömnlös och gråter för att någon sagt något oförtjänt fult till mig. Det säger mer om den personen som yttrat sig så än det säger om mig. 

2. Det är ingen rättighet att få skrika könsord till någon yrkesgrupp. Inte heller till polisen. Förvånande men sant. 

3. Vi står inte och genomför trafikkontroller för vår egen skull. Vi springer inte emot faran när andra springer ifrån den för vår egen skull. Det är för er skull. Era barns, föräldrars, era partners skull. Till och med för dem som kallar oss grisjävlar gör vi det. 

Och låt oss tala klarspråk. När det händer er något; ni är med om en olycka, någon begår inbrott i er bostad, ni eller någon ni bryr er om blir utsatta för våld, då kommer ni att ringa oss. Och vi kommer att komma. 

För det är det vi gör, och det är därför vi finns. För att stödja, hjälpa, ställa tillrätta. Att respektera varandra är dagens ledord. Fortsättningsvis tränar vi på det.

Emil Kågström

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att polisen får ta för mycket skit?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.