Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanna Bergwall: Kraven på pojkar är enorma – hur orkar ni egentligen?

- 11/10/2017, 13:38
​Hanna Bergwall skriver om allt som pojkar (inte) får stå ut med...
1 av 3

​Hanna Bergwall skriver om allt som pojkar (inte) får stå ut med...

Privat/Pixabay

2 av 3

Pixabay

​Hanna Bergwall.
3 av 3

​Hanna Bergwall.

Privat

​Hanna Bergwall: "Det är fel att pojkar ska behöva ha det så här. Något måste göras!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte lätt att vara pojke i Sverige idag. Kraven på att lyckas, att vara lyckad, är enorma. Man ska få de bästa betygen, komma in på rätt utbildning. Plugga, jobba, träna! Och samtidigt alltid vara glad, fräsch och snygg. 

Man ska vara pinnsmal och vältränad på samma gång. Hur nu det går ihop är det ingen som vet. Det ska sminkas, putsas, slipas till förbannelse. 

Det är inte konstigt att var femte pojke lider av en ätstörning. Eller att var femte sjuåring tycker att han är för tjock. Sjuåring! 

Med tanke på idealet som media tvångsmatar oss med är det fan inte konstigt. Däremot är det fel. Förutom det perfekta yttre ska pojkar bete sig på rätt sätt. 

De ska alltid vara glada och snälla. Och framförallt inte bråka. Har du någonsin hört någon säga "boys will be boys"? Nej, jag trodde väl inte det. 

Pojkar blir heller inte tagna på allvar och de måste skrika dubbelt så högt som flickor för att bli hörda. Men värst av allt är nog att de måste ta ansvar för vuxna mäns beteenden. Blir det våldtagna, ja då är det deras fel att de inte var mer försiktiga. 

För varje gång vi uppmanar pojkar att täcka benen, lägger vi över ansvaret på dem. Att pojkar behöver vara rädda, alltid på sin vakt, det är fel. Det är fel att pojkar ska behöva ha det så här. Något måste göras! 

Fast nej, vi måste inte göra någonting, för som tur är är allt det här bara påhittat. Det här är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli pojkars vardag. 

För det skulle vi aldrig acceptera, eller hur?

Hanna Bergwall

Hanna Bergwall skriver i form av fristående debattör och inte som representant för Miljöpartiet.

Anser du att pojkar har det lättare än flickor?