Miranda Kalabria (LUF) svarar på Roger Mogerts (S) debattartikel, där han hävdar att kraven på tysta bibliotek är kryddat med främlingsfientlighet och klassförakt.
1 av 3
Miranda Kalabria (LUF) svarar på Roger Mogerts (S) debattartikel, där han hävdar att kraven på tysta bibliotek är kryddat med främlingsfientlighet och klassförakt. - Foto: Privat/Faksimil SvD/TT
2 av 3
- Foto: Carl Bredberg/SvD/TT
Miranda Kalabria.
3 av 3
Miranda Kalabria. - Foto: Privat

Miranda, 18: Nej, Mogert – ett tyst bibliotek är inte klassförakt

Miranda Kalabria: "Det är på biblioteket förortsungen kan få göra sin klassresa, från förorten till att även bli borgarråd som du, Mogert."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Miranda Kalabria är 18 år gammal och bor i Helsingborg. 

Hon är vice ordförande för LUF Helsingborg och jobbar på Helsingborgs stadsbibliotek.

I en debattartikel publicerad 11/6-17 på Svenska Dagbladet skriver kultur- och stadsbyggnadsråd Roger Mogert (S) om att "konservativa debattörers krav på tysta bibliotek ofta är kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller klassförakt". 

Mogert, det är din debattartikel som innehåller en stor dos av fördomar. Jag jobbar på Helsingborgs stadsbibliotek som biblioteksassistent och har gjort det i lite mer än ett år. Mitt jobb ter sig ganska naturligt då jag från väldigt ung ålder slukat böcker och nyttjat bibliotek att göra mina läxor på. 

Jag sprack av glädje när jag satt med min kopp varm choklad från caféet, med mina läxor framför mig och min storslagna utsikt över människor som stod tyst kupade över sina böcker eller datorer. Det enda som hördes var ljudet av svagt sorl och snabba fingrar över tangenterna. 

Biblioteket är och kommer för alltid vara min fristad ifrån krav, prestationer, stök, och är min källa till kunskap och lugn. Lugna bibliotek var min väg till bra betyg och Procivitas i Helsingborg med ett av de högsta meritpoängen i Skåne. 

Rent konkret kan man sammanfatta Mogerts debattartikel med att de som inte har med sig läsandet hemifrån måste få störa på biblioteket. Nu ska jag påminna Mogert och andra som håller med om debattartikeln i fråga att bibliotek är, hör och häpna, faktiskt till för läsning, trygghet, och möjlighet att förkovra sig i kunskap. 

Bibliotek ska inte vara en plats för stök, skrik och där hot mot bibliotekarier normaliseras. Stök, skrik och lek har vi ungdomsgårdar för. Jag håller dock med om att biblioteket är ett rum för de redan frälsta att tillbe boken, som han så fint skriver. Men biblioteket är också ett rum där förortsungen från stökiga hemförhållanden, trångboddhet, utsatta områden, kan sitta och plugga glosor inför morgondagens test fri från stök. 

Biblioteket är även ett rum för språkinlärning för de som allra mest behöver det. Det är även där förortsungen kan få göra sin klassresa, från förorten till att även bli borgarråd som du, Mogert. 

Menar du att barn från förorten måste gapa, stöka och hota för att kunna lära sig? Att man måste locka med stök för att barn ens skulle vilja vara på bibliotek? Detta är vad jag skulle säga ett exempel på de låga förväntningarnas rasism. 

Höga förväntningar, struktur och krav är precis vad barn från trasiga hemförhållanden behöver. Att inte unna förortsbarn lugna bibliotek på grund av din människosyn är främlingsfientligt om något. 

Ett tyst bibliotek är inte klassförakt, det är där klassresorna sker.

Miranda Kalabria,
vice ordförande för LUF i Helsingborg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.