Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

TV-skatt – för att SVT ska ha råd att fortsätta leverera skräp

- 16/10/2017, 20:53 -
Johan Öberg gillar inte förslaget om att public service ska bli skattefinansierat.
1 av 4

Johan Öberg gillar inte förslaget om att public service ska bli skattefinansierat.

Privat/TT/TT

2 av 4

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Johan Öberg.
4 av 4

Johan Öberg.

Privat

Johan Öberg: "SVT levererar idag en i mångt och mycket usel produkt. Enda lösningen är att ta in en skatt för att kunna finansiera eländet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så har en enighet nåtts kring hur Sveriges Radio och SVT ska få sin framtida finansiering. Skatt.

Som om vi inte har nog med skatter, ska vi tvingas betala skatt för en produkt som en hel del inte använder. När de ändå håller på, ta ut 2 000 kr i skatt så får alla hem en morgontidning i brevlådan.

Den nya public serviceavgiften tas ut som en skatt för alla över 18 år med en beskattningsbar förvärvsinkomst. De med en inkomst på minst 131 000 kronor får betala maxbeloppet 1 308 kronor. 

Cirka 67 procent av skattebetalarna beräknas få betala maxbeloppet, cirka 24 procent får betala ett reducerat belopp och 9 procent behöver inte betala något på grund av för låga inkomster. En familj ska inte betala mer än 2 x 1 308 kr.

Det är ett helt galet förslag om du frågar mig. Med den teknik som finns idag hade ett kodat SVT varit en bättre lösning. Har du inte betalt, kan du inte se. C-More, Viasat, Netflix med mera har sin finansiering via abonnemang, så varför kan inte public service kliva in i samma teknik?

Jag vet svaret: De skulle få för få kunder, för SVT levererar idag en i mångt och mycket usel produkt. Okej, för rättvisans skull ska jag säga att några program håller en rimlig nivå, men sett till hela produkten är det underkänt. Därför tar man in en skatt och kan fortsätta leverera skit och ändå få full kostnadstäckning för eländet.

Nyheterna är inte objektivt balanserade som avtalet med staten föreskriver, utan det tippar åt än det ena eller andra hållet. Mest åt det ena... Och ingen verkar vilja styra upp eländet.

SVT:s underhållnings-TV har varit i ett sluttande plan sedan de tappade monopolet. SVT Sport tappar stora evenemang på grund av en för liten plånbok. 

Barnprogrammen har jag inte koll på, men det är väl ett lyft sedan vänster-TV på 70-talet frontade med Claire Wikholm och Staffan Westerberg(?).

Att Alliansen köper denna utredning (som nu ska på remiss, innan Riksdagen tar beslutet) förvånar mig. Ett tvångsköp av TV-konsumtion via skattsedeln är definitivt inte valfrihet och liberal politik, där individens fria val sägs vilja gå före statlig reglering och beskattning.

Uselt. Gör om, gör rätt!

Johan Öberg