Johan Öberg gillar inte förslaget om att public service ska bli skattefinansierat.
1 av 4
Johan Öberg gillar inte förslaget om att public service ska bli skattefinansierat. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Johan Öberg.
4 av 4
Johan Öberg. - Foto: Privat

TV-skatt – för att SVT ska ha råd att fortsätta leverera skräp

Johan Öberg: "SVT levererar idag en i mångt och mycket usel produkt. Enda lösningen är att ta in en skatt för att kunna finansiera eländet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Johan Öbergs blogg på johanoberg.se.

Så har en enighet nåtts kring hur Sveriges Radio och SVT ska få sin framtida finansiering. Skatt.

Som om vi inte har nog med skatter, ska vi tvingas betala skatt för en produkt som en hel del inte använder. När de ändå håller på, ta ut 2 000 kr i skatt så får alla hem en morgontidning i brevlådan.

Den nya public serviceavgiften tas ut som en skatt för alla över 18 år med en beskattningsbar förvärvsinkomst. De med en inkomst på minst 131 000 kronor får betala maxbeloppet 1 308 kronor. 

Cirka 67 procent av skattebetalarna beräknas få betala maxbeloppet, cirka 24 procent får betala ett reducerat belopp och 9 procent behöver inte betala något på grund av för låga inkomster. En familj ska inte betala mer än 2 x 1 308 kr.

Det är ett helt galet förslag om du frågar mig. Med den teknik som finns idag hade ett kodat SVT varit en bättre lösning. Har du inte betalt, kan du inte se. C-More, Viasat, Netflix med mera har sin finansiering via abonnemang, så varför kan inte public service kliva in i samma teknik?

Jag vet svaret: De skulle få för få kunder, för SVT levererar idag en i mångt och mycket usel produkt. Okej, för rättvisans skull ska jag säga att några program håller en rimlig nivå, men sett till hela produkten är det underkänt. Därför tar man in en skatt och kan fortsätta leverera skit och ändå få full kostnadstäckning för eländet.

Nyheterna är inte objektivt balanserade som avtalet med staten föreskriver, utan det tippar åt än det ena eller andra hållet. Mest åt det ena... Och ingen verkar vilja styra upp eländet.

SVT:s underhållnings-TV har varit i ett sluttande plan sedan de tappade monopolet. SVT Sport tappar stora evenemang på grund av en för liten plånbok. 

Barnprogrammen har jag inte koll på, men det är väl ett lyft sedan vänster-TV på 70-talet frontade med Claire Wikholm och Staffan Westerberg(?).

Att Alliansen köper denna utredning (som nu ska på remiss, innan Riksdagen tar beslutet) förvånar mig. Ett tvångsköp av TV-konsumtion via skattsedeln är definitivt inte valfrihet och liberal politik, där individens fria val sägs vilja gå före statlig reglering och beskattning.

Uselt. Gör om, gör rätt!

Johan Öberg

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.