Marcus Birro skriver om manlighet, och att vi bör omdefiniera den.
1 av 3
Marcus Birro skriver om manlighet, och att vi bör omdefiniera den. - Foto: Privat/AP
2 av 3
- Foto: AP
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Marcus Birro: Vi behöver en ny typ av manlighet

Marcus Birro: "Jag blir allt mer övertygad om att vi måste omdefiniera manligheten."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad är egentligen värderingar, ideal och moral?

I vårt land har vi länge strävat efter att göra oss med alla former av vedertagna sanningar. Det som är sant för mig är inte sant för dig och tvärtom.

Om man driver den tesen tillräckligt hårt och tillräckligt länge uppstår det till slut en slags mörk tystnad mellan människor i ett samhälle.

Vi kan sitta vid våra skärmar och briljera med vår sanning utan att egentligen möta någon annans sanning. Men i fysiska möten mellan människor ställs allt det där på ända. 

Möten styrs inte av dina egna föreställningar. Varje möte rymmer spänningar och intryck som det inte går att värja sig emot.

Värderingar och ideal är viktiga eftersom de styr hur vi behandlar våra medmänniskor. Om vi inte har värderingar kan vi behandla vem som helst hur som helst. Men orkar vi anstränga oss för att se oss själva i andra så blir det bra mycket svårare att bete sig ovärdigt eller trampa över gränsen.

Varje människa har en helig gräns. När den passeras utan att båda är med på det, är det ett övergrepp. Men om vi inte talar om den där gränsen försvinner den till slut. 

Därför måste vi uppfostra våra barn att de är heliga i sig själva. Deras gräns är ett elektriskt kraftcentrum som ingen äger rätten att överträda.

Att många män ägnat sig åt trakasserier och övergrepp är en stor skam för manligheten. I inga andra sammanhang går jag med på kollektiv skuldbeläggning. Det är sådant som arga ytterkants-människor ägnar sig åt. 

Men låt oss lägga undan all prestige och faktiskt acceptera att vi män har, om inte en kollektiv förskyllan (det är överlägset flest män som INTE tar sig den här typen av friheter) så i alla fall ett kollektivt ansvar för att definiera manligheten bortom detta, för oss själva, och för våra söner.

Jag blir allt mer övertygad om att vi måste omdefiniera manligheten.

Vi behöver skapa en ny slags manlighet, en medmänsklig, kaxig, stolt och vacker manlighet, men utan de här förbannade apliknande dragen man ser överallt.

Vi behöver sluta supa så förbannat, sluta skrika som brunstiga schimpanser när vi går på fotboll, sluta skriva elaka saker på nätet (det gäller för övrigt även kvinnliga vänsterpartister). 

Vi behöver bjuda in andligheten i våra liv, börja läsa tjocka romaner om kärlek, börja lyssna på klassisk musik, börja be, gå i skogen, samtala med den vi älskar. 

Vi behöver lära oss att det där sotigt svarta som vi tror är unikt och skrämdes bara för oss, också är sotigt och skrämmande för alla andra också.

Vi är inte ensamma. Vi är detta tillsammans. Vi KAN omvandla oss själva till goda fäder, stolta, snygga och manliga män, utan att passera någon annans heliga gräns.

Den nya manligheten sätter en ära i att se sig själv i andra och vet att man blir lyckligare om man själv behandlar andra med respekt.

Om vi hjälps åt att sjösätta den här nya ordningen kommer vi inte längre längta efter att degradera oss.

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.