Föräldrar: Köp inte Joakim Lundells bok till era barn

- 19/10/2017, 12:08 -
Sofia Chebaro tycker inte att barn borde läsa Joakim Lundells självbiografi då hon anser att han inte är en bra förebild.
1 av 3

Sofia Chebaro tycker inte att barn borde läsa Joakim Lundells självbiografi då hon anser att han inte är en bra förebild.

Privat/Faksimil YouTube

Joakim Lundell tar bild med fans.
2 av 3

Joakim Lundell tar bild med fans.

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Sofia Chebaro.
3 av 3

Sofia Chebaro.

Privat

Sofia Chebaro: "Jag hade inte rekommenderat en enda förälder att ge Joakim Lundells bok i julklapp till sina barn.​"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några dagar sedan blev jag klar med Joakim Lundells biografi... Allt jag kan säga är att jag på riktigt är upprörd!

Jag vill börja med att säga att jag verkligen har försökt att på ett öppensinnat och moget sätt titta på och förstå Joakims alla kanaler då jag har barn som är 8 och 12 år som avgudar honom (och Jonna). Men det går inte!

Ett sista försök till att "förstå" Joakim "Jockiboi" Lundell var att lyssna på hans biografi, men det enda jag kan konstatera är att den här mannen inte tar på sig något ansvar alls för sitt handlande som vuxen människa.

Jag tvivlar inte en sekund på att han fått både trauman och hemska minnen från sin uppväxt och att många av hans beslut som ung orsakades av att växa upp med en psykiskt sjuk, missbrukande mamma som aldrig gav honom varken kärlek eller uppmärksamhet. 

Men tyvärr så kan man inte som 20+ ha det som ursäkt när man åker på kryssningar och lägger upp recensioner om unga tjejer som han bestigit i rollen som just Jockiboi.

Man kan som vuxen inte skylla på att man hade det jobbigt som barn när man offentligt förnedrar kvinnor och sig själv! Hans biografi är i mina ögon en bortförklaring och ytterligare ett sätt för honom att "komma undan" sin tid som Jockiboi. 

För mina barn som är hängivna fans till honom blir det krockar i deras värld när han och hans fru sitter i ett klipp och berättar hur just deras "fans" eller "haters" är anledningen till att deras förhållande knakar. 

Min dotter på 8 år satt med tårar i ögonen efter det inlägget och lade skulden på SIG SJÄLV för det?! Hon är alltså bara 8 år, så när de då sitter och skyller deras misslyckande på andra så kan hon tyvärr inte förstå att det inte just är henne de skyller på. Även här, precis som i biografin, så skyller han på andra för att det "går dåligt" för honom.

Som förebild för så många unga vore det inte mer än rätt att han tar på sig ansvaret för att han som vuxen fattat felaktiga beslut, istället för att fortsätta att skylla på socialen, föräldrar eller vänner som anledning till att han som vuxen människa betedde sig väldigt illa... När man är 25 år så kan man skilja på rätt och fel.

Det jag vill komma fram till är att om man valt ett liv som offentlig person och blottar allt måste man också ta ansvar för det och sina följare! 

Det är aldrig okej att behandla någon illa eller lura någon på pengar för att man haft en tuff uppväxt. Tänk hur många av hans fans som idag lever det liv han gjorde som barn och som nu tittar på Jockibois gamla klipp eller som läser den här biografin, där han i mer än halva boken med väldigt vulgära ord uttrycker hur han behandlade unga tjejer. 

De som är 14 år och ser upp till honom kan komma att tycka att det är ett coolt liv som han har levt, när han beskriver i detalj hur många tjejer han fick bestiga och hur han även tjänade pengar på just det beteendet. Vad lär det barnen/ungdomarna? 

Han har trots allt faktiskt slagit igenom som artist och gör bra musik. Det är något han kanske skulle berätta mer om? 

Hur man kan skapa och använda sina både bra och dåliga erfarenheter till att göra något fantastisk! Motivera ungdomar till att bygga ett ordentligt liv, och att det GÅR trots en tuff uppväxt.

Men självbiografin om hans grisiga förflutna, den hade jag inte rekommenderat en enda förälder att ge som julklapp till sina barn.

Sofia Chebaro