Linnéa Vinge (Ungsvenskarna) kritiserar Kolmårdens delfinarium.
1 av 3
Linnéa Vinge (Ungsvenskarna) kritiserar Kolmårdens delfinarium. - Foto: Privat/TT
Kolmårdens djurpark.
2 av 3
Kolmårdens djurpark. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Linnéa Vinge.
3 av 3
Linnéa Vinge. - Foto: Privat

Kolmården – när ska ni börja ta hand om era djur?

Linnéa Vinge: "Om Kolmården på allvar bryr sig om djuren så måste det ske en förändring."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har snart gått 50 år sedan Kolmården öppnade sitt delfinarium. Trots att vi idag vet att denna underhållningsverksamhet har en direkt skadlig inverkan på delfinernas mående tillåts verksamheten år 2017 att fortgå. 

Vårt grannland Finland stängde nyligen igen sitt sista delfinarium. Nu är det dags för Sverige att ta sitt ansvar. Delfiner är djur som i det vilda kan röra sig tiotals mil på en dag samt dyka hundratals meter ner i vattnet. 

Med detta som grund är det inte svårt att förstå varför Ungsvenskarna som ett djurvänligt ungdomsförbund vill se ett förbud mot att tvinga delfiner att leva hela sina liv på begränsad yta i ett akvarium. 

Endast en av alla delfiner som lever instängda på Kolmårdens delfinarium har simmat i det fria. De övriga är födda i fångenskap och har levt hela sina liv i en betongbassäng med klorerat vatten och tvingas uppträda för att få mat. 

När delfiner fångas in till delfinarier jagas de mot grunt vatten tills de är för utmattade för att orka fly. De omringas då med nät för att dras ombord på båtar och sätts i fångenskap. 

Det är inte ovanligt att delfiner dör redan här av chocken att bli infångade. Andra får in vatten genom sina blåshål och dör av lunginflammation. Men för de som överlever väntar ett helt annat liv. 

Delfinarier utformas efter åskådarens behov och inte utav hänsyn till delfinernas. Djur som inte bara är mycket intelligenta utan också oerhört ljudkänsliga. 

Att låta dem trängas på en liten yta samt tvinga dem till att göra onaturliga konster framför en stor och högljudd publik är stressande för dem och inskränker deras möjlighet till att utöva sitt naturliga beteende. 

Delfiner är även djur som känner starka släktband till varandra. I delfinarier tvingas de att blandas med varandra vilket i sig helt förändrar deras naturliga förhållanden. 

Vi förstår att många älskar delfiner och vill se dem på nära håll, men att bidra till att separera delfiner från deras familjer i grymma jakter för att sätta dem i fångenskap för en stunds beundran kan inte anses som annat än grymt.

Om Kolmården på allvar bryr sig om djurens välmående så upprättar de en utfasning av sitt delfinarium redan innan ett förbud antas.

Linnéa Vinge
Ungsvenskarna

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.