Miranda Kalabria och Emilia Kulevska (LUF) gillar inte idén med könsuppdelade badtider.
1 av 4
Miranda Kalabria och Emilia Kulevska (LUF) gillar inte idén med könsuppdelade badtider. - Foto: Privat/Privat/Meek, Tore
2 av 4
- Foto: Meek, Tore
Miranda Kalabria (LUF).
3 av 4
Miranda Kalabria (LUF). - Foto: Privat
Emilia Kulevska (LUF).
4 av 4
Emilia Kulevska (LUF). - Foto: Privat

Könsuppdelade badtider bidrar till sexualiseringen av barn

Miranda Kalabria och Emilia Kulevska (LUF): "I ett land där genustänk genomsyrar ses småbarn som sexobjekt i könsseparerade simhallar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Miranda Kalabria är 18 år och vice ordförande för LUF Helsingborg.

Emilia Kulevska är 19 år och ordinarie ledamot för LUF Helsingborg. 

Vi i LUF Helsingborg anser att föräldrars krav inte är viktigare än barns rätt att lära sig simma. Oavsett vilken kultur eller religion barnet är ifrån ska vi inte tumma på barnets förutsättningar för att lära sig detta. 

Det är dock inte lika självklart för alla. I september avslogs Roger Haddads motion från Liberalerna i Västerås kommunfullmäktige om att förbjuda separata badtider för kvinnor i offentligt finansierade badhus. 

Tidigare i år hade Lögarängsbadet i sin ordinarie verksamhet så kallat "kvinnosim" där separationen inkluderar kvinnor och barn från och med fem-års åldern. 

Även andra simhallar i Malmö och Stockholm har/har haft åldersgränser i varierande åldrar i sina könsseparerande tider i ordinarie verksamhet, och vi i LUF Helsingborg beklagar oss över hur vidrig sexualiseringen av barn och kvinnor är. 

Vi tror på att barn måste tillåtas att få vara barn och att kvinnor måste få vara individer och inte sitt kön. Vår regering har utlovat en feministisk utrikespolitik, men vad hände med att ha en feministisk inrikespolitik? 

Att avsexualisera kroppen är en feministisk kamp, och det är trist hur politiker på vänsterkanten valt att bocka och buga för konservativa krav. Frihet handlar om rätten att välja vad man vill göra, och inte göra. 

Frihet är inte att separera män och kvinnor på grund av kulturella eller religiösa skäl, och eftersom uppdelning av människor historiskt inte har varit okej, undrar vi hur det kan ske i Sverige år 2017 som annars är ledande i humanistiska frågor? 

Könsseparation i simhallar är dock inget nytt. Journalisten Sakine Madon har länge varit tongivande i debatten om könsseparerade simhallar. 

I vår grannkommun Klippan letade sig de könsseparerade badtiderna fram, som efter påtryckningar blev skrotade för gott. 

Argument som tas upp av sidan för könsseparation är att möjliggöra simträning för invandrarkvinnor som annars inte kan bada med andra kön, oro för ökande sexuella trakasserier eller ett andrum från patriarkatet.

För det första så hjälper man inte invandrarkvinnor genom att acceptera krav från en högljudd minoritet. Man struntar i flickor som lever i hederskultur. 

Dessutom är det inte allmänna badtiders fel att kvinnor känner att de inte kan bada, det är de kvinnofientliga värderingarna i sig som förhindrar kvinnorna. 

För det andra så legitimerar man hederstänk genom att separera könen på allmänna platser. Bekvämligheten vi intalar oss själva av att vara i könsseparata rum ska inte föregå vad för signaler vi som samhälle ska ge våra medborgare. 

Bekvämlighet uppnås när män och kvinnor har tillgång till samma rum, och inte när man delar på oss. Det är nödvändigt att göra obekväma beslut för att till slut uppnå bekvämlighet. 

Vart ska gränsen gå? Simhallar? Bussar? Skolor? Oskuldskontroller? När vi tillåter könsseparation på offentligt finansierade badhus, borde vi fundera på vad för signaler vi ger till flickor. Att den fina flickan måste gömma sig undan mannens blick. 

I ett land där genustänk genomsyrar många delar av vårt samhälle ses småbarn som sexobjekt i könsseparerade simhallar.

Miranda Kalabria
vice ordförande LUF Helsingborg

Emilia Kulevska, 
ordinarie ledamot LUF Helsingborg

/
Luf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.