Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hela listan: Här är allt du inte borde klä ut dig till på halloween

- 25/10/2017, 08:52 -
Paula Dahlberg tipsar om vad du ska tänka på när du klär ut dig på halloween.
1 av 2

Paula Dahlberg tipsar om vad du ska tänka på när du klär ut dig på halloween.

Privat/Faksimil www.halloweencostumes.com

Paula Dahlberg.
2 av 2

Paula Dahlberg.

Privat

Paula Dahlberg: "Här är några dräkter du bör låta bli till halloweenfesten om du inte vill framstå som en okänslig rövhatt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu är det snart halloween igen och denna amerikanska konsumtionshögtid firas allt mer runt om i vårt avlånga land. 

Med importen av halloween har vi också lyckats importera debatten om huruvida vissa utklädnader är lämpliga eller "kulturell appropriering"

Låt mig därför börja med detta: Nej, ingen kan bestämma vad någon annan skall klä ut sig till. Det finns ingen klädpolis, än i alla fall. 

Det går heller inte att begå kulturell appropriering i sin utklädnad eftersom detta är något som sker på en strukturell nivå, till exempel något företag sysslar med. 

Kring debatten om kulturell appropriering så finns det mer eller mindre vettiga grejer att klä ut sig till om du vill att din partykväll skall vara fri från debatt om eventuell rasism i val av utstyrsel. 

Att klä sig i "rasstereotypa" maskeringar är nämligen rasistiskt, av en rad orsaker (vi som får agera mall för kläderna är mer än stereotyperna i samhället låter oss vara, vi är inte till för att vara din tillfälliga karaktär, våra kulturer är inte ett skämt, vi är inte till för att konsumeras, and so on).

För att göra det hela lite enklare; här är några dräkter du bör låta bli till halloweenfesten om du inte vill framstå som en okänslig rövhatt:

  • Amerikansk ursprungsbefolkning. Lämna fjäderskruden och tomahawken hemma.
  • Allt som innebär att du tänker måla ditt ansikte svart för att föreställa vara från Afrika. Blackface är bara sååå 1890.
  • Shejk, turbanklädd indier eller något annat som får dig att vilja måla ditt ansikte brunt, ha ful lösmustasch och/eller turban på huvudet. Brownface är inte vettigare än blackface.
  • När vi ändå snackar om målade ansikten. Skippa geishan och Kinahatten också.
  • Bastkjolen och det "Hawaiinspirerade" partyt kan du också rata.
  • Nej, titta inte ens åt sombreron och Mariachi-utstyrseln. Titta inte sa jag!
  • Ingen samekolt heller. Sverige kolonialiserar fortfarande Sápmi, du behöver inte strö salt i såren bara för att du kan.

Det enklaste sättet att undvika att vara rasistisk i sin halloweendress är helt enkelt att skippa allt som anspelar på stereotyper kring andra kulturer och/eller hudfärger. 

Du gör som sagt som du vill, men vissa val inkluderar helt enkelt en större risk att ses som en komplett idiot av omgivningen.

Klä nu bara inte ut dig till något grovt sexistisk för att väga upp att du inte kan vara en rasistisk stereotyp. Det blir inte okej att vara en geisha bara för att du gör det till en lättklädd kåt geisha, och en manlig Playboy bunny för att driva med tjejer är bara löjligt, inte humoristiskt. 

Du, nu när jag tänker på det. Gå helt enkelt bara klädd som en morot, eller Kalles Kaviar-grabben. Det är säkrast så.  

Paula Dahlberg

Ska du fira halloween?