Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej – därför ska vi inte förbjuda varken burka eller månggifte

- 06/11/2017, 19:12 -
I ett fritt samhälle ska varje individ få bestämma själv hur den vill leva sitt liv. Därför bör vi inte förbjuda saker som burka och månggifte, anser Vladan Lausevic​.
1 av 3

I ett fritt samhälle ska varje individ få bestämma själv hur den vill leva sitt liv. Därför bör vi inte förbjuda saker som burka och månggifte, anser Vladan Lausevic​.

Artis Robalds/Calude Paris/Scanpix

2 av 3

Calude Paris/Scanpix

Vladan Lausevic​.
3 av 3

Vladan Lausevic​.

Copyright:(c) 2014, kazufoto.lv / Photographer:Artis Robalds

Vladan Lausevic​: "I ett fritt samhälle får du tycka att både burka och månggifte suger, men då får du också respektera andra människors frihet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I ett fritt samhälle ska människan vara så fri som möjligt. Det gäller även kläder och kärlek. Så länge individens frihet inte skadas är det okej. 

Idag väcker saker som burka, burkini och månggifte starka känslor hos många och det ropas på krav om förbud. 

Dessa saker väcker också många frågor hos människor: Är det en del av vår kultur eller är det importerat? Blir inte kvinnan förtryckt? Mår inte barnen dåligt i polygamiska relationer? 

Att tänka så är på sitt sätt normalt och därför behövs mänskliga och accepterande svar i debatten, för att visa varför förbud inte är en lösning.

Som människor kan vi fortfarande välja hur vi förhåller oss till saker och ting, även till det som vi upplever som problem. 

Jag personligen anser att burka är gammaldags och patriarkalt. Jag tycker också att de flesta kan nöja sig med att ha en partner, men vill jag använda staten för att förbjuda det som jag ogillar eller anser som ointressant? 

Nej, eftersom jag inte vill använda staten mot andra lika mycket som jag inte vill att andra använder staten emot min egen frihet. 

Kring synen på burka hävdar många att kvinnan är förtryckt och att hon måste befrias. Men på vilket sätt skulle förtrycket försvinna om hon blir bestraffad och tvingas betala böter till staten? 

Och varför ska en vuxen person straffas om hon själv har valt att bära en viss typ av klädsel? 

Samma sak gäller månggifte. Det sägs att barnen mår dåligt i sådana relationer och att det går emot jämställdhet. 

Okej, men barn mår dåligt även i många fall med två föräldrar. Ska andra familjer förbjudas också? 

Ska det råda förbud mot att fler män får jobba som taxichaufförer eller att fler kvinnor får jobba som sjuksyrror tills det blir fifty-fifty inom yrkena? 

Ärligt talat, i ett fritt samhälle får du alltså tycka att både burka och månggifte suger, men då får du också respektera andra människors frihet. 

Sverige ska inte förvandlas till en safe space där burka, tiggeri, slöja, burkini, månggifte, porr, drönare, med mera, ska förbjudas för att man känner sig emotionellt triggad av det. 

Ett fritt samhälle är lika med större kulturell mångfald. Enfald är som en motorväg; det går snabbt och finns givna filer men kan kännas tråkigt och enformigt. 

Mångfald är som en trång gata som tar tid att ta sig igenom men som inkluderar både barn, vuxna, cyklister, bilister, försäljare, artister, med flera. 

Mångfald är ofta problematiskt men det stärker oss i samhället på lång sikt när vi med tiden blir bättre på att acceptera varandra och bejakar frihet. 

Mångfald är alltså att du gillar sojakorv och jag gillar bratwürst. Du vill ha en partner, jag vill ha två. Du vill bära burkini och jag vill bära bikini. Du tycker att burka suger och jag tycker att minikjol suger. Men ingen av oss tänker använda staten mot den andra.

Att staten ska vara så neutral som möjligt är viktigt för att vi ska kunna forma våra personliga identifikationer och behålla våra friheter.

Vladan Lausevic