Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag trodde halloween handlade om att klä ut sig – inte klä av sig

- 28/10/2017, 13:03
Carolyn Gonzales​ frågar sig när halloween kom att handla om att vara sexig – inte läskig.
1 av 4

Carolyn Gonzales​ frågar sig när halloween kom att handla om att vara sexig – inte läskig.

Privat/Aleksander Andersen/Faksimil www.halloweencostumes.com/Faksimil Funidelia

Webbutiken Funidelia.se fick nyligen ta emot stark kritik för maskeraddräkten "Slampig Häxa för barn".
2 av 4

Webbutiken Funidelia.se fick nyligen ta emot stark kritik för maskeraddräkten "Slampig Häxa för barn".

Faksimil Funidelia

3 av 4

Photojournalist Aleksander Andersen / Aleksander Andersen

Carolyn Gonzales​.
4 av 4

Carolyn Gonzales​.

Privat

Carolyn Gonzales​: "Halloween har blivit en ursäkt för folk att klä sig så 'slampigt' och lättklätt som möjligt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det knackar på dörren och jag kikar genom titthålet. Där står en häxa, en liten vampyr och en djävul. "Bus eller godis", frågar de när jag öppnar. Jag hämtar godisskålen och säger "varsågoda" men informerar om att det måste räcka till andra barn också.

I ansiktet har de målat sår och sminkat blod, en av dem har huggtänder. De skiner upp, plockar på sig lite godis och tackar.

Halloween har alltid varit en kommersiell högtid. Affärerna börjar skylta med halloweensaker flera veckor innan det är dags. Allt för att sälja så mycket som möjligt, såklart. 

Det finns speciellt halloweengodis, hattar och spindelnät på ICA. Färgerna svart och orange tar över halva affären.

Jag minns när jag själv var barn och gick och knackade "Bus eller godis". På den tiden gällde det att vara så läskig som möjligt. Man skulle vara utklädd till zombie, mumie eller liknande. 

På senare år har ett nytt fenomen tagit form. Halloween har börjat handla om någonting helt annat. Det har blivit en ursäkt för folk att klä sig så "slampigt" och lättklätt som möjligt. 

På en av de populäraste sidorna för maskeraddräkter i Sverige har det till och med fått en egen underkategori; "Sexiga dräkter".

Där finns allt ifrån "Kvinnlig zombiejägare" till "Kvinnlig mentalpatient" och något som de båda dräkterna har gemensamt är att de är extremt lättklädda. 

Kjolen ska gärna vara nästintill obefintlig, tillsammans med en rejäl urringning och helst även stay-ups. För just kjol är något som kännetecknar nästan samtliga av dessa "sexiga dräkter". 

Hade jag varit zombiejägare hade jag nog inte valt just denna outfit. Om inte annat så för att det känns ganska osmidigt för detta imaginära yrke.

När jag själv låg inne på allmänpsykiatrisk heldygnsvård var jag definitivt inte iklädd en kortkort klänning och hade varken strumpbyxor eller stay-ups. Det hade ingen annan av de patienter som låg där inne heller. 

Inte ens sjuksköterskorna hade kort klänning; en av de mest populära dräkterna på hemsidan i exemplet: "Olydig sjuksköterska." 

Jag kan inte annat än undra vad som hände eller när det inträffade att halloween helt bytte mening. När gick halloween från att handla om att klä ut sig till att klä av sig?

Carolyn Gonzales