Carolyn Gonzales​ frågar sig när halloween kom att handla om att vara sexig – inte läskig.
1 av 4
Carolyn Gonzales​ frågar sig när halloween kom att handla om att vara sexig – inte läskig. - Foto: Privat/Aleksander Andersen/Faksimil www.halloweencostumes.com/Faksimil Funidelia
Webbutiken Funidelia.se fick nyligen ta emot stark kritik för maskeraddräkten "Slampig Häxa för barn".
2 av 4
Webbutiken Funidelia.se fick nyligen ta emot stark kritik för maskeraddräkten "Slampig Häxa för barn". - Foto: Faksimil Funidelia
3 av 4
- Foto: Photojournalist Aleksander Andersen / Aleksander Andersen
Carolyn Gonzales​.
4 av 4
Carolyn Gonzales​. - Foto: Privat

Jag trodde halloween handlade om att klä ut sig – inte klä av sig

Carolyn Gonzales​: "Halloween har blivit en ursäkt för folk att klä sig så 'slampigt' och lättklätt som möjligt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det knackar på dörren och jag kikar genom titthålet. Där står en häxa, en liten vampyr och en djävul. "Bus eller godis", frågar de när jag öppnar. Jag hämtar godisskålen och säger "varsågoda" men informerar om att det måste räcka till andra barn också.

I ansiktet har de målat sår och sminkat blod, en av dem har huggtänder. De skiner upp, plockar på sig lite godis och tackar.

Halloween har alltid varit en kommersiell högtid. Affärerna börjar skylta med halloweensaker flera veckor innan det är dags. Allt för att sälja så mycket som möjligt, såklart. 

Det finns speciellt halloweengodis, hattar och spindelnät på ICA. Färgerna svart och orange tar över halva affären.

Jag minns när jag själv var barn och gick och knackade "Bus eller godis". På den tiden gällde det att vara så läskig som möjligt. Man skulle vara utklädd till zombie, mumie eller liknande. 

På senare år har ett nytt fenomen tagit form. Halloween har börjat handla om någonting helt annat. Det har blivit en ursäkt för folk att klä sig så "slampigt" och lättklätt som möjligt. 

På en av de populäraste sidorna för maskeraddräkter i Sverige har det till och med fått en egen underkategori; "Sexiga dräkter".

Där finns allt ifrån "Kvinnlig zombiejägare" till "Kvinnlig mentalpatient" och något som de båda dräkterna har gemensamt är att de är extremt lättklädda. 

Kjolen ska gärna vara nästintill obefintlig, tillsammans med en rejäl urringning och helst även stay-ups. För just kjol är något som kännetecknar nästan samtliga av dessa "sexiga dräkter". 

Hade jag varit zombiejägare hade jag nog inte valt just denna outfit. Om inte annat så för att det känns ganska osmidigt för detta imaginära yrke.

När jag själv låg inne på allmänpsykiatrisk heldygnsvård var jag definitivt inte iklädd en kortkort klänning och hade varken strumpbyxor eller stay-ups. Det hade ingen annan av de patienter som låg där inne heller. 

Inte ens sjuksköterskorna hade kort klänning; en av de mest populära dräkterna på hemsidan i exemplet: "Olydig sjuksköterska." 

Jag kan inte annat än undra vad som hände eller när det inträffade att halloween helt bytte mening. När gick halloween från att handla om att klä ut sig till att klä av sig?

Carolyn Gonzales

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.