Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är det okej att tvinga sina fikagäster dricka kaffe?

- 30/10/2017, 11:01 -

Denna text är hämtad från bloggen Evahle.se - psykisk hälsa och ohälsa.

Evah Åberg skriver om övergrepp och gör en jämförelse med att bjuda på kaffe; skulle du tvinga din gäst att dricka eller frågar du först?
1 av 3

Evah Åberg skriver om övergrepp och gör en jämförelse med att bjuda på kaffe; skulle du tvinga din gäst att dricka eller frågar du först?

Privat/CHRISTINE OLSSON

2 av 3

Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON

Evah Åberg.
3 av 3

Evah Åberg.

Privat

Evah Åberg: "Jag kan inte tänka mig att du tvingar i din gäst kaffe som han egentligen hatar. Eller?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänk dig att du bjuder hem en bekant på fika. Brukar du då fråga exempelvis: "Vill du ha något? Kaffe eller te? Vill du ha en bulle?".

Jag kan tänka mig att du i de flesta fall erbjuder några alternativ och faktiskt är helt okej med om personen faktiskt inte vill ha något alls eller kanske bara vill ha vatten. 

För jag kan inte tänka mig att du tvingar i Christian kaffe som han egentligen hatar. Jag kan inte tänka mig att du bryter upp hans mun och häller i honom kaffe, och inte häller du kaffe i hans mun utan att fråga först eller innan han har sagt ja, eller hur?

Hur kommer det sig att samma rättigheter inte finns när det gäller sex? Här frågas det inte om personen vill, utan här tar man bara för givet. Här verkar det aldrig heller vara okej att säga nej. 

När det gäller sex läser många inte av kroppsspråk, ljud och ord, utan när det gäller sex har man bara rätt till det. Utan att fråga, utan att bry sig. Då är det bara att sticka in sina kroppsdelar i andra människors kroppsdelar.

Då är det offret som borde tänkt sig för, som borde varit tydligare med att den inte ville. Som inte borde delat säng med personen eller som inte borde gått ut på krogen. 

Du har ingen rätt att tvinga någon till sex. Du har ingen rätt att tjata dig till sex likväl som du inte har rätt till att tvinga någon att dricka kaffe. Sex är ingen rättighet. 

Och det är enbart du som gärningsman som är skyldig, oavsett om det gäller kaffe eller sex. Offret har ingen skuld i det hela. Du har ingen rätt att ta för givet att någon vill dricka kaffe eller ha sex med dig. 

Det har sagts förut, men det behöver sägas igen; allt annat än ett ja är ett nej. Har du inte fått ett ja eller ett medgivande så ger du fan i andras kroppar, visst är det enkelt?

Evah Åberg

Vill du också få ut din röst?