Evah Åberg skriver om övergrepp och gör en jämförelse med att bjuda på kaffe; skulle du tvinga din gäst att dricka eller frågar du först?
1 av 3
Evah Åberg skriver om övergrepp och gör en jämförelse med att bjuda på kaffe; skulle du tvinga din gäst att dricka eller frågar du först? - Foto: Privat/CHRISTINE OLSSON
2 av 3
- Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON
Evah Åberg.
3 av 3
Evah Åberg. - Foto: Privat

Är det okej att tvinga sina fikagäster dricka kaffe?

Evah Åberg: "Jag kan inte tänka mig att du tvingar i din gäst kaffe som han egentligen hatar. Eller?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Evah Åberg är 26 år och bloggar om psykisk hälsa och ohälsa, feminism och jämställdhet, kroppsbild och normer, samt mobbning.

Läs hennes blogg på evahle.se

Tänk dig att du bjuder hem en bekant på fika. Brukar du då fråga exempelvis: "Vill du ha något? Kaffe eller te? Vill du ha en bulle?".

Jag kan tänka mig att du i de flesta fall erbjuder några alternativ och faktiskt är helt okej med om personen faktiskt inte vill ha något alls eller kanske bara vill ha vatten. 

För jag kan inte tänka mig att du tvingar i Christian kaffe som han egentligen hatar. Jag kan inte tänka mig att du bryter upp hans mun och häller i honom kaffe, och inte häller du kaffe i hans mun utan att fråga först eller innan han har sagt ja, eller hur?

Hur kommer det sig att samma rättigheter inte finns när det gäller sex? Här frågas det inte om personen vill, utan här tar man bara för givet. Här verkar det aldrig heller vara okej att säga nej. 

När det gäller sex läser många inte av kroppsspråk, ljud och ord, utan när det gäller sex har man bara rätt till det. Utan att fråga, utan att bry sig. Då är det bara att sticka in sina kroppsdelar i andra människors kroppsdelar.

Då är det offret som borde tänkt sig för, som borde varit tydligare med att den inte ville. Som inte borde delat säng med personen eller som inte borde gått ut på krogen. 

Du har ingen rätt att tvinga någon till sex. Du har ingen rätt att tjata dig till sex likväl som du inte har rätt till att tvinga någon att dricka kaffe. Sex är ingen rättighet. 

Och det är enbart du som gärningsman som är skyldig, oavsett om det gäller kaffe eller sex. Offret har ingen skuld i det hela. Du har ingen rätt att ta för givet att någon vill dricka kaffe eller ha sex med dig. 

Det har sagts förut, men det behöver sägas igen; allt annat än ett ja är ett nej. Har du inte fått ett ja eller ett medgivande så ger du fan i andras kroppar, visst är det enkelt?

Evah Åberg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.