Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige – där vi jagar fildelare och ger våldtäktsmän skadestånd

- 01/11/2017, 12:40 -
Jonatan Alfvén riktar kritik mot våra politiker och lagstiftningen kring sexualbrott.
1 av 3

Jonatan Alfvén riktar kritik mot våra politiker och lagstiftningen kring sexualbrott.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Jonatan Alfvén.
3 av 3

Jonatan Alfvén.

Privat

Jonatan Alfvén: "En våldtäktsman frias helt och får istället skadestånd på 140 000 av staten, samtidigt som samhället jagar fildelare."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var mycket starka känslor när Stefan Löfven och Ulf Kristersson "debatterade" sexualbrott. Det fanns en värme och enhet i luften när man till slut förstått hur många som vill se en förändring. 

Men nånstans mitt i den där kärleksfulla stämningen glömde man bort att man själva skapat ett land som sannerligen svikit och förnedrat utsatta kvinnor och barn. Lyssna på det här:

Han är i 45-års åldern. Dömdes till utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och sexköp av två barn.

Mannen dömdes av tingsrätten till fängelse, men hovrätten hade en annan uppfattning: Sexualförbrytaren dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Han är i 16-års ålder. Tillsammans med hans vänner drog han in en kvinna i ett par buskar. Väl där turades man om att hota, misshandla och våldta henne. 

Sexualförbrytaren dömdes till 1 års ungdomsvård.

Han är i 16-års åldern. Dömdes till våldtäkt på en skolgård på en 13-årig flicka. Under våldtäkten tog han fram sin telefon och filmade övergreppet. Han spred sedan filmen vidare och fick folk att tala illa om flickan.

Sexualförbrytaren dömdes till ungdomsvård samt 40 timmars samhällstjänst och skadestånd på drygt 10 000 kronor.

Han är i 25-års åldern. Tillsammans med sina vänner våldtog han en kvinna i en gränd. Bevisen fanns att en gruppvåldtäkt hade ägt rum men inte vilka av männen som gjort vad. Däremot vet man att mannen i fråga minst kysst kvinnan och bejakat övergreppet.

Sexualförbrytaren friades helt (!) och fick istället skadestånd på 140 000 av staten.

Jag läser om en bonde som försvarat sig när en varg attackerade hans får. Jag läser om någon som lurat staten på pengar och någon som har brutit mot upphovsrättslagen. 

Det alla har gemensamt är att alla dömts hårdare än sexualförbrytarna i texten. Och här är det politikernas ansvar att kunna garantera en lagstiftning som dels skyddar offret men även ger offret all möjlig upprättelse. 

Det är jättefint att ni beklagar kvinnor och barn som utsatts för sexuella övergrepp. Och det är jättebra att ni uppmanar föräldrar att prata med sina barn. 

Men kära nån, ni är Sveriges mäktigaste män och ni är inte i närheten av att ge dessa kvinnor och barn den lagstiftning som krävs för att de ska få någon form av upprättelse!

Vi kräver att ni omgående skärper straffen för sexualbrott och att ni på allvar börjar ta striden mot dessa eländiga våldtäktsmän.

Jonatan Alfvén