Hanna Bergwall skriver om hyckleriet med att vissa djur anses ha mer rätt att leva än andra.
1 av 4
Hanna Bergwall skriver om hyckleriet med att vissa djur anses ha mer rätt att leva än andra. - Foto: Privat/Claudio Bresciani/TT
2 av 4
- Foto: Claudio Bresciani
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hanna Bergwall.
4 av 4
Hanna Bergwall. - Foto: Privat

Nej – din älsklingsvovve är inte mer värd än pålägget på din macka

​Hanna Bergwall: "Äter du kött så fine, men kom ihåg att din älsklingsvovve inte är mer värd än grisen som blev pålägg till din frukostmacka."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Bergwall är 22 år och bor i Stockholm. 

Hon studerar till jurist och är ledamot i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Ekerö kommun. 

Följ henne på Instagram.

Om det finns något som provocerar mer än att vara feminist är det i så fall att vara vegan. Veganer som dessutom inte är det av hälsoskäl eller miljöskäl är den värsta sorten. 

Sorten som är det för djurens skull. Som tycker det är dubbelmoral att klappa hunden samtidigt som man tuggar i sig skinkmackan. 

Att motstå Marabou-suget är inte, som man skulle kunna tro, det svåra med att vara en sån vegan. Det finns ett vegansk alternativ till allt nuförtiden! Nej, det svåra är att alltid behöva värja sig mot provocerade köttätare.

Som blänger och utdelar spydiga kommentarer som att vi vore i en boxningsmatch. På släktkalaset. På restaurangen. Av främlingar. Av vänner. Och ja, det är säkert sant som många säger. Deras aggressivitet kommer ur dåligt samvete. Och det kan jag förstå.

För egentligen finns det inte mycket att diskutera i den här frågan. Det är etiskt solklart vad som är rätt och fel. Vi vet att grisar, kor och alla andra djur är varelser med känslor och viljor. 

Varelser som leker, umgås, busar. Varelser som vill ha närhet. Kontakt. Med människor eller andra djur. Precis som barn. Precis som din hund och din katt. Det här vet du. För alla har någon gång haft ett djur i sitt liv. 

Och det skulle aldrig, aldrig, aldrig falla dig in att äta din vovve, eller hur? Tanken är ju befängd! Tvärtom så grimaserar vi i avsky mot kulturer där marsvin och hundar ingår i kostcirkeln. Hur kan de vara så barbariska? 

Dubbelmoralen sticker i ögonen. Men tro det eller ej, jag förstår alla som väljer att äta kött. Och nej du är ingen hemsk människa om det slinker ner en köttbulle ibland. Eller till och med varje dag. För det är vår kultur. Djupt rotat i oss. 

Och för all del är det enkelt! Att göra som vi alltid har gjort. Däremot är det är ingen anledning att inte erkänna hur skevt det är. Att vissa djur är dina livskamrater och andra din lunch. Djur som befinner sig på samma emotionella och intellektuella nivå. 

Äter du kött så fine, ditt val, men kom ihåg att din älsklingsvovve inte är mer värd än grisen som blev pålägg till din frukostmacka. Det vore hyckleri. Och känns vegan för svårt, börja med något enkelt! Beställ vegetariskt nästa gång.

Hanna Bergwall

Hanna Bergwall skriver i form av fristående debattör och inte som representant för Miljöpartiet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.