Torsdag 18 Aug
Stockholm

Sluta blunda för avrättningarna i Iran, Margot Wallström

Kurdo Baksi uppmanar utrikesminister Margot Wallström att agera kring avrättningarna som sker i Iran.
1 av 3
Kurdo Baksi uppmanar utrikesminister Margot Wallström att agera kring avrättningarna som sker i Iran. Foto: Privat/Ap/TT
Utrikesminister Margot Wallström.
2 av 3
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pontus Lundahl/TT
Kurdo Baksi.
3 av 3
Kurdo Baksi. Foto: Privat

Kurdo Baksi: "Utrikesminister Margot Wallström har varit tyst inför det förtryck och avrättningarna som pågår i Iran. Detta accepteras inte!"

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I juni i år greps den kurdiske politikern Ramin Hossein Panahi i den iransk-kurdiska staden Sna (Sanandaj på persiska). Han greps för att han anses vara medlem i det kurdiska Komela-partiet.

Efter gripandet har Panahi nekats all kontakt med familjen och omvärlden. Än mindre tillåtits han en advokat, åtalspunkt eller rättegång.

Nyligen uppdagades det att Panahi torterats svårt. Tortyren har bland annat lett till att han har förlorat sin vänstra njure.

Strax därefter kom nyheten som har chockerat Panahis familj och miljontals kurder världen över: Den iranska regimen planerar att avrätta Ramin någon av de närmaste dagarna.

Hans drygt åttio år gamla föräldrar meddelade nyligen att de ska bränna sig i protest mot Ramins avrättning i staden Sna. Dessutom har Panahis familj utsatts för förföljelser, frihetsberövanden och makabra "domar".

Tre av  Ramins totalt oskyldiga familjemedlemmar, däribland hans bror, har dömts till mellan sex och nio års fängelse i summariska rättegångar. 

De dömdas brott? De är släktingar till Ramin Panahi. Så fungerar "rättsväsendet" i ayatollornas Iran som nu många västländer flirtar med för egna ekonomiska intressen.

Någon läsare undrar kanske nu varför Teheran-regimen agerar så brutalt mot Ramin och landets kanske minst tolv miljoner kurder. 

En förklaring kan vara att kurderna i Syrien och Irak på senare har uppmärksammats för segrarna mot terrorrörelsen Daesh. Den iranska regimen fruktar att landets egna kurder inspireras av dessa framgångar.

Den iranska regimen är inte bara rädd för sina egna kurder som vill ha grundläggande mänskliga rättigheter, utan även grannländernas kurder. Därför hjälpte den iranska militären den irakiska shia-milisen att ockupera den kurdiska oljestaden Kirkuk i mitten av oktober i år.

Det är inte bara Ramin och kurder som drabbas av avrättningsmaskineriet som dirigeras från Teheran. Det är knappast en hemlighet att Iran har det näst högsta antalet avrättningar i världen, efter Kina. 

Enligt Amnesty International verkställdes 567 dödsdomar i Iran ifjol. Rapporter om att även barn avrättas duggar tätt. De iranska domstolarna dömer flickor så unga som 9 år och pojkar på 15 år till döden.

Sedan Hassan Rouhani valdes till president 2013 har situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran försämrats än mer.  

En tydlig trend som visar att avrättningarna ökat kan ses mycket lätt. Sedan 2013 avrättas årligen i genomsnitt 750 personer i Iran, bland dem finns många oliktänkande. Och offentliga avrättningar, som hade stoppats i januari 2008, har blivit alltmer vanliga under Rouhanis styre.

Tyvärr är omvärlden helt tyst inför avrättningarna i Iran. Detta accepteras inte! Alla som har hjärtat på rätt ställe bör utöva påtryckningar på den iranska regimen för att stoppa avrättningarna och rädda Ramins och många andras liv.  

Denna uppmaning inkluderar även Sveriges utrikesminister Margot Wallström som har varit tyst inför det förtryck som pågår i Iran.

Men nu är det dags att bryta tystnaden, Wallström!

Kurdo Baksi,
Författare och journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.