Emma, som driver den populära bloggen "På smällen", anser att vi behöver en lagstiftning kring bakåtvända bilbarnstolar.
1 av 4
Emma, som driver den populära bloggen "På smällen", anser att vi behöver en lagstiftning kring bakåtvända bilbarnstolar. - Foto: Liselotte Pozzi/TT/Privat
2 av 4
- Foto: Johan Nilsson / TT
Emmas barn.
3 av 4
Emmas barn. - Foto: Privat
Emma driver den populära bloggen "På smällen".
4 av 4
Emma driver den populära bloggen "På smällen". - Foto: Liselotte Pozzi

Lagstifta bakåtvända bilbarnstolar – det handlar om liv och död

Emma: "Placeringen av barnet kan vara skillnaden mellan liv och död. Lagstifta bakåtvända bilbarnstolar – nu!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma är en tvåbarnsmamma från Göteborg.

Hon är egenföretagare, influencer och driver den populära mammabloggen "På Smällen". Följ henne på Instagram och YouTube.

Vi i Sverige är bäst i världen på att skydda våra barn från att dö i hemska trafikolyckor. Anledningen till detta är för att vi använder oss av bakåtvända bilbarnstolar och med detta är vi pionjärer. 

Vi vet detta, statistiken talar sitt tydliga språk; för 40 år sedan dog 150 barn i trafiken varje år och nu är det färre än 10. 

Ja, år 2009 dog faktiskt inte ett enda barn som suttit i en bakåtvänd bilbarnstol och det tycker jag visar på en hel del! Det är fem gånger säkrare för ett barn att färdas i en bakåtvänd bilbarnstol jämfört med en framåtvänd.

Det är dags att lagstifta bakåtvända bilbarnstolar nu! Men vad säger lagen idag? Det finns faktiskt en lag, tyvärr känner inte alla till den. 

Jag stöter då och då på föräldrar som tror att det "bara" är en rekommendation trots att lagen har funnits sedan 1:a januari 2007. Det tycker jag är ett jättestort problem! 

Men det kanske inte är så konstigt med tanke på hur luddig lagen är som ger utrymme till fri tolkning på det viset som den gör. 

Lagen säger att man skall använda godkänd skyddsanordning, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bilkudde till alla barn under 135 centimeter, men den säger inte vad som ska användas för vilken ålder. 

Det finns tyvärr ingen lag om att bakåtvända bilbarnstolar ska användas, men det var uppe som lagförslag förra året. Tyvärr fick förslaget avslag, men jag tror att det bara är en tidsfråga innan lagen skärps. 

Jag tycker faktiskt att den måste skärpas för det är högst olämpligt och väldigt oansvarigt att sätta en 1,5-åring i en framåtvänd bilbarnstol. Men än så länge är detta tillåtet... 

I lagen står det: "Skyddsanordningen ska vara lämplig för barnet samt monterad och användas som den är avsedd". 

En framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde är inte lämplig för en 1,5-åring, men eftersom detta inte är reglerat i lagen så får man helt enkelt hoppas på att föräldrarna är informerade och har sunt förnuft nog att placera barnet bakåtvänt. 

Enligt NTF så bör barnen använda bilens trepunktsbälte när de sitter framåtvända i bilen, men detta går inte på en 1,5-åring för då hamnar bältet över ansiktet. 

Om man istället sätter barnet i en framåtvänd bilbarnstol med fempunktsbälte så ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock eller kraftig inbromsning. 

Placeringen av barnet kan vara skillnaden mellan liv och död. En framåtvänd bilbarnstol tar bara bort 50 procent av dem allvarliga skadefallen medan en bakåtvänd bilbarnstol tar bort hela 90 procent! 

Barn ska sitta i bakåtvända bilbarnstolar till de är 4-5 år eller överskrider viktbegränsningarna. Tänk därför på att välja en bra bilbarnstol som barnet kan ha länge

Jag tänkte lista fem anledningar till att lagstifta användningen av bakåtvända bilbarnstolar: 

1. 51 procent av alla Sveriges 3-åringar åker framåtvänt (NTFs undersökning 2016). 

2. Kunskapen om barnsäkerhet i bil är fortfarande för låg. Föräldrar är inte medvetna om riskerna och blir heller inte informerade om dem. 

3. Det är direkt olämpligt att placera en 1,5-åring framåtvänt, men det är fullt lagligt i dagens Sverige 

4. Tillverkarna själva rekommendera alltid bakåtvänt framför framåtvänt 

5. Alla barn förtjänar att färdas säkert i bil. Om föräldrarna krockar så är det barnet som betalar priset.

"På Smällen-Emma"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.