Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kocken Malin: Sluta förneka sexismen i branschen, Leif Mannerström

- 03/11/2017, 12:37
Malin Bastholm reagerar på Leif Mannerströms uttalanden kring sexism inom restaurangbranschen.
1 av 3

Malin Bastholm reagerar på Leif Mannerströms uttalanden kring sexism inom restaurangbranschen.

Lars-Robert Nordin/TT

Leif Mannerström.
2 av 3

Leif Mannerström.

Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Malin Bastholm.
3 av 3

Malin Bastholm.

Lars-Robert Nordin

Malin Bastholm: "När män som du, Mannerström, ifrågasätter att sexismen finns, bidrar du till att övergreppen i restaurangköken kan fortsätta."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ärligt, Leif Mannerström??

Jag skulle vilja prata med dig. Vi har samma yrke, men där slutar likheterna. Du är krögare och du driver restauranger som jag och mina kollegor jobbar på. Du är en man med makt och en man med privilegier. Det är inte jag.

Nu säger ännu en ung tjej, som jobbar i restaurangbranschen, att hon inte blir bra behandlad. Hon utsätts för övergrepp och trakasserier. Hon är modig nog att berätta att det har hänt henne, och #MeToo. Det har hänt mig också. 

Mannerström, som har makt och som är man, förlöjligar min kollega i TV under SVT Opinion Live. Jag sitter hemma i TV-soffan och blir jävligt förbannad. 

När män som du, Mannerström, ifrågasätter att sexismen finns, bidrar du till att övergreppen i restaurangköken kan fortsätta. När du ifrågasätter om vi som utsätts har humor bidrar du själv till en stor del av problemet. 

Det är så dumt och ignorant att jag börjar skratta. Fast ärligt talat blir jag ju bara arg.

Hallå, vakna! Vad vinner du på att försvara sexuella trakasserier och sexism, Mannerström? Du som har makt över vårt arbetsliv skulle kunna använda den makten på ett bättre sätt. Kanske för att se till att vi som jobbar har det bättre på arbetet.

För restaurangbranschen lider av brist på folk som vill jobba i den. Kockbristen är akut överallt. Jag, och många med mig, kommer aldrig någonsin sätta min fot på någon av Leif Mannerströms arbetsplatser. 

För om någon skulle ställa sig och jucka mot mig eller ta på mig på ett obehagligt sätt så tolkar jag det som att du, Mannerström, tycker att jag ska ta det med lite humor. Och det har jag fan ingen lust med.

Vi måste uppmärksamma sexismen på alla arbetsplatser och i alla branscher. Den så kallade "jargongen" kan leva vidare tack vare dem som viftar bort problemen. De som kallar oss humorlösa eller överkänsliga. Ni tillhör gårdagen. 

Förvänta dig inte att duktiga kockar vill ta jobb hos dig, Mannerström. Vem skulle vilja ha dig som chef?

Malin Bastholm