Sandrine Betanzo anser att det inte är fel att kalla sitt barn för "tjockis" då att vara tjock inte behöver innebära något negativt.
1 av 3
Sandrine Betanzo anser att det inte är fel att kalla sitt barn för "tjockis" då att vara tjock inte behöver innebära något negativt. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sandrine Betanzo.
3 av 3
Sandrine Betanzo. - Foto: Privat

Jag är inte en dålig mamma för att jag kallar mitt barn för "tjockis"

Sandrine Betanzo: "Jag blev tillsagd att det inte var snällt att kalla min son för tjockis. Men vadå, är det fult att vara tjock eller?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sandrine Betanzo är en 27-årig trebarnsmamma från Malmö.

Besök hennes blogg på www.diaperchanger.se

"Du är så söt min lille tjockis", sa jag till min fem månaders bebis. Då var jag tydligen taskig, enligt min lillebror. Jag kallade ju min son för tjockis, det är inte snällt. 

Min första tanke var "Oj, det var inte min mening att vara taskig. Mina andra söner hör ju när jag brukar kalla honom för tjockis, hur blir det med deras självförtroende då?".

I några sekunder kände jag hur jag skämdes över mig själv. Är jag en dålig mamma? 

När jag väl skulle svara min lillebror blev det däremot mer defensivt, för att skydda min son, och hur man skulle tolka det när jag kallade honom för tjockis. 

Mitt svar blev: "Varför är jag taskig? Är det fult att vara tjock eller? Han har så tjocka kinder. Jag tycker att han är söt!". Då skrattade min lillebror och höll med. 

Men den stunden fick mig att tänka på hur samhället är uppbyggt, och hur man ser på att vara tjock. Att det är något fult. 

Jag själv är inte smal, inte min man heller. Så, vi är fula då alltså? Inte för varandra iallafall. Vi har varit med varandra i sju år, och utseendet har förändrats genom alla dessa år tillsammans. 

Jag läste en text skriven av en mamma, där hon ville ha tips på hur hon skulle få sin son att sluta kommentera främlingars utseende, till exempel att ibland ifrågasätta varför en viss person var tjock, framför själva personen. 

Såklart finns det många människor som tar illa vid sig, men jag tror det är för att det är inlärt hur man är ful, eller inte passar in, om man är tjock. 

Jag försöker lära mina barn att alla är fina oavsett utseendet, att skönhet kommer inifrån, oavsett hur kliché det låter. 

Mina föräldrar brukade säga att det fanns människor som var fina på utsidan men fula på insidan, tack vare deras personlighet. Att ens personlighet kunde beskriva hur fin/ful man var som person. 

Utseendet spelar ingen roll. Jag skiter väl i hur du ser ut så länge du behandlar mig på ett rättvist sätt. 

I vissa länder betraktas tjockt som något bra, det innebär att du får mat och lever gott. 

Som avslut säger jag att ja, jag är tjock enligt samhället. Jag behöver förmodligen använda en waist trainer för att passa in, MEN jag är fin ändå och motsatt åsikt spelar ingen roll för mig. 

Skönheten ligger i betraktarens ögon.

Sandrine Betanzo

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.