Charlie Ahlgren och Kajsa Friberg kritiserar föräldrar som har sina barn i koppel.
1 av 3
Charlie Ahlgren och Kajsa Friberg kritiserar föräldrar som har sina barn i koppel. - Foto: Privat/creativecommons.org/Jim Simonson
2 av 3
- Foto: creativecommons.org/Jim Simonson
Charlie Ahlgren och Kajsa Friberg.
3 av 3
Charlie Ahlgren och Kajsa Friberg. - Foto: Privat

Till alla föräldrar: Koppla era hundar – inte era barn

Kajsa Friberg och Charlie Ahlgren: "Barn ska få vara barn och röra sig fritt, inte gå runt i koppel. De är väl inga djur."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Kajsa Friberg och Charlie Ahlgren är 18 respektive 19 år gamla.

Följ dem på Instagram här: charlieeeahlgren
bitterjavlafitta

Det finns folk som har sina barn i koppel när de är ute bland människor, för att barnen inte ska försvinna. 

Många anser att detta är bra och bekvämt, just för att de inte behöver ha koll på barnet medan de tittar i butiker och shoppar. 

Vad många föräldrar dock gör fel är att de inte tar reda på vad barnet själv tycker om saker och ting. Barnet är ju just ett barn och oftast tycker de att föräldern har rätt oavsett och säger därför inte ifrån. 

Många föräldrar gör även felet att de anser att barnet inte har någon talan angående vissa saker, eftersom att det är den vuxna som bestämmer, men enligt mig ska barnen också få säga vad de tycker och känner.

Alla barn kommer någon gång i sitt liv att se människor som är ute och går med sin hund, katt, kanin och så vidare, i koppel, och det kan säkert ge barnen en märklig syn på deras egna tillvaro. 

I många hem där det finns exempelvis en hund så sover och äter denna på golvet. Hundarna kan inte heller utföra sina behov när de vill, utan det får de göra när ägaren känner att det är dags att gå ut, till skillnad från oss människor som bestämmer över oss själva.

Bara en sån sak kan göra att barn som blir kopplade av föräldrarna känner sig mindre värda, på grund av att de är vana vid att det är djur som blir behandlade så. 

Men självklart, du behöver inte ha lika mycket koll på ett barn i koppel. Det kan ge dig som förälder mer tid att exempelvis hinna kolla på saker och handla, och du behöver inte heller känna dig stressad över att hålla koll på vart barnet är exakt hela tiden. Du har ju det i ett snöre. 

Jag personligen tycker dock att om man ska skaffa barn så ska man också kunna hålla reda på sin unge, utan att behöva koppla den. 

Föräldrar som använder detta tänker med största sannolikhet bara på sig själva och inte på sitt barns välmående. 

Barn ska få vara barn och röra sig fritt, inte bli behandlade som egendom. De gör jävelskap och lär sig utifrån sina misstag, och som förälder måste man ha mycket uppsikt över dem. Det är något man vet redan innan. 

Om du ska handla; ta med den din partner, släkting eller vän som kan hjälpa dig om du känner att du inte klarar av det själv. Koppel har man till djur, inte barn.

Kajsa Friberg och Charlie Ahlgren

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.