Sofie Bäck hade peppat hela veckan för utekvällen, men vakten ville inte släppa in henne – på grund av hennes ADHD.
1 av 3
Sofie Bäck hade peppat hela veckan för utekvällen, men vakten ville inte släppa in henne – på grund av hennes ADHD. - Foto: Privat/Scanpix/Pixabay
2 av 3
- Foto: Scanpix
Sofie Bäck.
3 av 3
Sofie Bäck. - Foto: Privat

Jag fick inte komma in på klubben – för att jag har ADHD

Sofie Bäck: "Vakten vägrar släppa in mig, trots att jag inte har druckit en droppe. Jag är inte full. Jag har ADHD."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sofie Bäck är snart 25 år och är en influencer som arbetar för att inspirera andra människor. 

Hon spenderar mycket tid med att redigera bilder och sin YouTube-kanal.

Kolla in hennes YouTube-kanal här och läs hennes blogg.

Jag hade varit hemma hela dagen och storstädat i fem timmar i sträck. Jag brukar vanligtvis ta ett rum åt gången för att det inte skall ta för mycket på min energi och jag ska tappa motivationen.

Men just idag så var jag så glad och taggad. Jag såg fram emot kvällen så otroligt mycket. Jag hade peppat för det här hela veckan.

Jag hade ett stort leende på läpparna och pumpade hög musik. Äntligen var dagen här. Jag hade skrivit upp mig på gästlistan på en stor klubb här i Göteborg. Det skulle bli så kul.

Kvällen närmar sig och det är dags att åka hemifrån och möta upp mina kompisar. Vi är ett gäng på fem stycken, med mig inräknat.

Jag och en av mina vänner peppar upp varandra på vägen dit och blir mer och mer hypade ju närmare vi kommer klubben. Det är inte så mycket folk, klockan är runt 23:30 så vi är tidigt ute. 

Vi kommer fram och det är ingen kö varken för oss som står på gästlistan eller till det "vanliga" insläppet.

Jag frågar en av vakterna vilken väg man ska gå om man står på listan. Han hänvisar mig till hans kö. Jag tar vänligt upp mitt ID-kort och ler.

Jag står först i kön, och det är jag som "sköter snacket" hela tiden. Han kollar ner på legitimationen, sen upp på mig. Jag möter hans blick och ler igen.

Han talar då om för mig att jag är för full för att komma in. Jag blir chockad då jag inte har druckit en enda droppe under hela kvällen. Jag är nykterist och skulle alltså antagligen vara den nyktraste på den klubben, hela kvällen.

Jag ber om ursäkt för om jag verkar speedad/hypad men förklarar att det inte har med alkohol att göra. Jag har ADHD.

Han hävdar då att det inte bara är jag som ser påverkad ut, utan även mina vänner. I sällskapet var det bara en som hade druckit EN cider. Det är omöjligt att det skulle synas och vara anledning nog att inte släppa in oss.

Jag förklarar för vakten att han mer än gärna kan få göra ett alkoholtest på mig och de andra om han inte tror mig. 

Hans svar blir att det endast är polisen som har tillgång till alkotest och att han redan har bestämt att vi inte får komma in. Jag försöker förklara situationen för honom ännu en gång, men det är lönlöst. Kvällen är förstörd.

Det är inte första gången detta uppstår på en nattklubb i Göteborg och jag har hört många liknande historier. Många av mina närstående tycker att jag borde tänka mig för och försöka varva ner innan jag kommer fram till vakterna. Men när jag har lyssnat på deras order så har vakterna ändå sagt att jag ser för full ut.

Det är synd att min diagnos/mitt funktionshinder gör att jag inte blir betrodd, men i övrigt ser jag det inte som någon förlust. Jag vet många vänner som är "lugna" innan de får i sig alkohol, och direkt när de blir berusade så ändras deras personlighet till att de blir mer sociala, fnissiga och högljudda. 

Jag som har ADHD och X antal andra diagnoser lever istället ständigt med att jag syns och hörs. Men det är inte lätt att passa in i dagens samhälle, speciellt när man inte ens kan gå ut och roa sig på en fredagskväll.

Aldrig blir man helt accepterad för den man faktiskt är. Min stora fråga är: Varför ska jag inte kunna vara mig själv?

Sofie Bäck

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.