Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bebisar är svindyra – nu tvingas jag ställa in Greklandsresan

Dotte Nielsen vill påminna om hur bra vi har det i Sverige i jämförelse med människor som lever i extrem fattigdom.
1 av 3

Dotte Nielsen vill påminna om hur bra vi har det i Sverige i jämförelse med människor som lever i extrem fattigdom.

Pixabay/Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Dotte Nielsen.
3 av 3

Dotte Nielsen.

Privat

Debatt | 10/11/2017 11:33

Dotte Nielsen: "Att vara förälder i Sverige är så tufft. Hur ska vi ha råd att åka till Grekland i vår?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att vara förälder i Sverige är så tufft...

Jag och min flickvän har precis berikas med tvillingar. De är ungefär två veckor gamla och jag är föräldraledig tillsammans med barnens mamma. Men att få barn i Sverige, det är allt annat än lätt.

Bara en sån sak som ekonomin. I tre månader ska vi leva på 80 procent av våra ordinarie löner. Hur ska det gå? Barnen behöver snygga kläder och vi har ju våra intressen. 

Inte nog med det, när barnen är hungriga dröjer det ibland någon minut innan mamman är där med bröstet, de väntar skrikandes innan mamman placerat sig i soffan. Stackars barn.  

Och när vi får besök av vänner och bekanta bjuder vi som sig bör på fika eller mat, och jag lägger på mig runt midjan. Två kilo sedan de kom till världen. Det är så jobbigt att vara mätt hela dagarna. 

Och sen då, vår stora bil är för liten! Vår nya vagn får inte plats om man inte tar av hjulen, och vår lilla bil i garaget står orörd, det är väl heller inte bra? By the way, bensinpriserna är galna. Vi som snart ska till Ullared igen. 

Det är också det där med BB. Jag stannade kvar där under tvillingarnas första dagar i livet, och nu väntar en saftig räkning på 200 kronor per dag från dem. Jag fick betala extra för maten dessutom. 

Min flickvän opererades visserligen, och fick sin mat, men det kostade trots allt. 100 kr om dagen! Sjukvården i Sverige. 

Det är också jobbigt att vårt bredband strulade häromdagen och vårt Netflixande därför fick ett avbrott. Hallå! Vi är människor! Inte okej Com Hem.  

Vi fick dubbelt upp med blöjrabatter från Libero, men fattar du vad det kostar? Vår tvättmaskin måste också den jobba dubbelt upp. Vi tvingas ha tvätten på tork i matsalsrummet... 

Vi har också en treåring flicka här hemma. Hon är berättigad förskola under tvillingarnas första levnadsmånad.

Förskola är bra, men hallå! Det kostar ju typ en tusenlapp i månaden. Vi vill ha råd att åka till Grekland till våren också. Tänk på det kommunen!  

Men å andra sidan... Världsbanken räknar människor som extremt fattiga om de har en inkomst under 1,90 US dollar om dagen per person, måttet tar hänsyn till prisnivån i varje land.  

Med Världsbankens mått är fattigdomsgränsen satt till en nivå som behövs för att kunna överleva. Totalt i världen lever en miljard människor i extrem fattigdom. 

I Afrika söder om Sahara lever varannan människa under fattigdomsgränsen. I södra Asien lever 36 procent av befolkningen i extrem fattigdom, vilket är en halv miljard människor. 

Det är lätt att glömma att vi lever i ett av världens främsta välfärdsländer, med fri sjukvård, utbildning, sjukpenning och föräldrapenning. 

Vi är skonade från krig och extrem fattigdom. Vi har sociala skyddsnät och en fungerande demokrati. 

Det är kanske värt att lägga på minnet nästa gång man gnäller om elräkningar, dagisavgifter eller att bilen är dyr att serva.

Dotte Nielsen

Tycker du att vi Svenskar klagar för mycket?