Sluta kolla snett på mina barn – de får leka med vad de vill

- 15/11/2017, 10:21
Sandrine Betanzo anser att leksaker inte är könsbundna och att hennes pojkar ska få leka med vad de vill.
1 av 4

Sandrine Betanzo anser att leksaker inte är könsbundna och att hennes pojkar ska få leka med vad de vill.

Privat/TT/Privat

Sandrine Betanzos barn, med sina gosedjur.
2 av 4

Sandrine Betanzos barn, med sina gosedjur.

Privat

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Sandrine Betanzo.
4 av 4

Sandrine Betanzo.

Privat

Sandrine Betanzo: "Sluta lära era barn att vissa leksaker är avsedda till ett visst kön, det är så mobbare skapas."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag så hade mina söner med sig sina gosedjur in i ett shoppingcenter. Efter ett tag så började jag lägga märke till att det fanns några människor som tittade lite konstigt på mina barn. 

Först tänkte jag bara att de kanske inte gillade att barnen var högljudda i sin lek. Men det var inte något jag brydde mig om då det ändå var ganska högljutt i affären. 

Däremot blev jag lite störd av att det var ett flertal människor som tittade med förvirrade blickar på mina barn. Var de smutsiga? Luktade de konstigt? Vad var problemet?!

Det var först när jag såg en annan mamma titta på mina barn med en förvirrad och nonchalant grimas som jag förstod vad "problemet" var. 

Mina pojkar lekte ju med sina gosedjur, det var därför människorna tittade konstigt på oss. Nu förstod jag att dessa blickar inte var förvirrade blickar, utan dömande. 

Ni förstår, mina söner lekte med sina gosedjur. Gosedjur som är rosa ponnys. 

Mina pojkar gillar sina ponnys, de valde dem själv när vi var på Ullared och handlade. Om jag hade sagt till dem att de inte kunde få dessa så tror jag inte att de hade förstått varför. 

Jag själv förstår inte varför de inte skulle kunna få dem. Om man som mamma inte vill att ens söner ska leka med rosa leksaker, eller något "avsett för flickor", så behöver man ju inte påpeka att det bara är flickor som kan leka med de leksakerna. 

Konsekvensen kan då bli att de retar andra pojkar som får lov att ha dessa. Leksaker är leksaker, gosedjur är gosedjur. Varför måste det vara könsbaserat? Varför måste leksaker vara riktade till antingen pojkar eller flickor? 

Däremot har jag svårt att tro att flickor får dömande blickar när de leker med en bil. Jag kan ha fel, men har fortfarande svårt att tro det. 

Jag blir irriterad över att mina söner ska få dömande blickar, bara för att de väljer att leka med något som är rosa eller "flickigt". 

Jag tror inte att det hade hjälpt om dessa ponnys var blåa heller, med tanke på att "pojkar inte ska leka med sånt ändå". 

Jag bryr mig inte så mycket om dessa dömande blickar, så länge det inte är något mina söner lägger märke till. Men det som oroar mig är om andra barn retar mina pojkar för valet av leksaker. 

Jag vill inte att de ska sluta leka med något på grund av att andra barn skrattar åt dem, men jag vill inte heller att de ska känna sig utanför. 

Sluta lära era barn att vissa leksaker är avsedda till ett visst kön, det är så mobbare skapas.

Sandrine Betanzo