Stanna hemma när du är sjuk – det kan rädda liv

- 17/11/2017, 12:45
undefined
1 av 2

Robin Larsson uppmanar till att hålla sig borta från spädbarn när du är sjuk.

Privat/TT

undefined
2 av 2

Robin Larsson.

Privat

Robin Larsson: "I värsta fall kan din sjukdom kosta ett barn livet. Stanna hemma."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att få tillökning i familjen är självklart alltid jättemysigt och underbart. Längtan är stor efter att få hålla i barnet för första gången och sniffa på den lilles huvud. Äntligen har det lilla miraklet kommit till världen. 

Men så dyker det upp som ett brev på posten. Dessutom majoriteten av gångerna väldigt oväntat. 

En familjemedlem i din egna familj har gått och blivit sjuk, vilket innebär att epidemin nu dragit igång i ert hushåll. Vilket i sin tur gör att ingen i ens familj kan eller ska träffa den nyfödda. 

För trots att sjukdomen enbart har drabbat en av dina familjemedlemmar, eller dig själv, så är ni alla smittobärare och riskerar att insjukna inom två till tre dygn. 

Vid ett sådant tillfälle spelar det ingen roll hur mycket ni duschar, använder handsprit eller byter kläder. Smittan finns i luften och på er ändå. Den försvinner inte förrän epidemin är över. 

Så är det bara, hur jobbigt det än kan låta. Ni får snällt avvakta tills att sjukdomstiden är över och ni ser att ingen annan i familjen tenderar till att insjukna. Det ska gå MINST en dag fri från sjukdomen, så kallad karensdag. 

Men när det gäller bebisar tycker jag definitivt att det bör gå två karensdagar. Det ska vara en regel. Att tänka något annat är i mitt tycke ren idioti. Sånt gör mig bara förbannad och provocerad. 

Det handlar om ett spädbarn, som riskerar att bli extremt sjuk. Det räcker med vanliga mag- och tarmvirus eller en förkylning. Barnet kan få otroligt svåra komplikationer. 

Många gånger kan detta innebära att hen får åka in till akuten, läggas in med dropp och liknande. Det krävs ett enormt kämpande från barnets sida, men självklart också från föräldrarna. 

I värsta fall kan detta i slutändan kosta barnets liv och framtid. Så tillåt inte dig själv att vara den personen som utsätter ett barn för denna risk. För du vill inte ha det på ditt samvete. 

Använd istället sunt förnuft och respektera föräldrarnas regler kring deras barn. De vill det bara väl. 

Jag ser dagligen småbarn kämpa med sina sjukdomar. Barn som kommer in för gastroenterit (mag- och tarmvirus) och respiratoriskt syncytievirus (vanligt förkylningsvirus som kan bli livshotande för småbarn). 

Många gånger kämpar de för sina liv och har det otroligt tufft. 

Det är hemskt att behöva se de små stackarna lida och inte kunna byta plats med dem. Dessa två virus har en enormt stor smittorisk nu under vintertiden. 

För att klargöra samt förtydliga en sista sak som många gånger ifrågasätts: Att arbeta inom sjukvården eller inom barnomsorg är inte detsamma som att ha ett sjukt barn hemma. Även om vi ibland måste ta hand om andras sjuka barn på arbetet. 

För efter arbetet kommer vi hem, slänger våra kläder i tvätten och duschar, vilket gör att alla bakterier försvinner. Dessutom tvättar samt spritar vi händerna många gånger under dagen, både före och efter kontakt med barnen. 

Inom sjukvården och många barnomsorger används dessutom förkläde och handskar. Så hur gärna du än vill se dessa saker som samma sak, så är det dessvärre inte det. 

Men självklart krävs det sunt förnuft även från våran sida. Vet vi med oss att vi haft ett sjukt barn de senaste dagarna så tycker jag absolut att vi bör stanna hemma en extra dag eller två. För att säkerställa att inte sprida någon smitta.

Dessutom antar jag att man idag inom barnomsorgen skickar hem ett sjukt barn? Det måste ändå vara en självklarhet?

Så med detta sagt så ber jag er alla vänligen men bestämt att låta de små barnen vara tills dess att smittorisken är över. 

Jag ber er också att alltid respektera andra föräldrars regler och riktlinjer. Utan tjafs och diskussion. För det är de som är barnets föräldrar. Inte ni! 

Så nu skärper vi till oss och använder hjärnan. Det är vårt ansvar att hålla barn friska.

Robin Larsson