Mika Marin anser att det är fel att skjuta den omtalade, vita älgen.
1 av 4
Mika Marin anser att det är fel att skjuta den omtalade, vita älgen. - Foto: Privat/TT/TT
Den vita älgen har blivit en världskändis.
2 av 4
Den vita älgen har blivit en världskändis. - Foto: Tommy Pedersen / Tommy Pedersen / TT
3 av 4
- Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Mika Marin.
4 av 4
Mika Marin. - Foto: Privat

Låt den vita älgen leva – det är människan som är problemet

Denna text är hämtad från bloggen Mika Marin.

Mika Marin: "Varför ska den vita älgen skjutas, när det är människan som har varit dum?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mika Marin är 43 år och bor i Stockholm. 

Du kan läsa hans blogg på marinblue.blogg.se.

Gunnarskog i Värmland skrevs till världskartan i veckan tack vare den fina vita älgen som hade setts nära samhället. 

När brittiska BBC fick tag på bilden blev älgen en världskändis. Men hans kändiskarriär kan vara kortlivad. Enligt Newsner ska han eventuellt skjutas.
 
Från hela världen har det vallfärdat folk till Gunnarskog för att se och fotografera den här vackra varelsen. 

Han har således blivit van vid människans närvaro och är inte längre rädd för människor utan har istället betett sig hotfullt och lite aggressivt mot folk som vill se en glimt av skogens snövita konung.
 
Den vita älgen tillhör en stam där alla lider av något som kallas leucism, som kan likställas med albinism. Dessa älgar finns i fåtal just i Värmland och de kan inte lagra någon färgtyp av melanin. 

Albinism och leucism förekommer både hos djur och människor. Däremot är det mycket ovanligt att djur som föds med denna åkomma överlever till vuxen ålder då deras syn är mycket sämre och de råkar därför ofta ut för att bli uppätna av rovdjur.
 
Vår vita Helge har lyckats med att bli vuxen. Kanske beror det på att det är få rovdjur som ger sig på älgen. Hur som helst; han är en överlevare. 
 
Att han nu visar agg mot alla paparazzis och åskådare är väl inte så konstigt. Snarare skulle jag kalla det för självrespekt. Tänk efter lite hur det skulle kännas att bli betraktad som ett cirkusfreak. 

Folk inkräktar ditt revir, din vardag och tar sig friheter som de inte har. Klart som attans att man blir irriterad och aggressiv.
 
Och det gäller även djuren. Människan har inskränkt älgens revir, betett och beter sig illa. Älgen blir irriterad och hotfull. 

Människan blir rädd och resultatet har blivit ett beslut om att älgen eventuellt ska avlivas om den fortsätter att bete sig aggressivt. "Man vill ju inte bli påsprungen av ett djur på flera hundra kilo", säger en polisman i ärendet.
 
Vad sägs om att söva ner älgen och flytta den längre in i skogen? Det kanske inte är en permanent lösning då älgen förflyttar sig upp till 10 kilometer om dagen. 

Han kanske kommer tillbaka. Men att skjuta älgen för att människan har varit dum? Det går jag inte med på, helt enkelt. 
 
Älgen ska alltså få sota för sin aggressivitet. Människan då? Om man blir attackerad av älgen som man själv har retat upp? Tja... Skyll er själva. 

Gott folk, ni har ingenting där att göra fotograferandes och filmandes. Sluta vallfärda till Gunnarskog, och ni som är där för att reta upp älgen: Stick därifrån!
 
Låt den här vackra varelsen leva vidare. Han har redan visat sig vara speciell genom att bli vuxen. Den här överlevaren får inte bli offer för människans idioti.

Mika Marin

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Ska den vita älgen få leva?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.