Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om etnisk kartläggning av sexbrottslingar.
1 av 4
Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om etnisk kartläggning av sexbrottslingar. - Foto: Privat/TT/TT/TT
Tomas Tobé (M).
2 av 4
Tomas Tobé (M). - Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jörgen Astonson.
4 av 4
Jörgen Astonson. - Foto: Privat

Istället för etnicitet – kartlägg kriminella sverigedemokrater

Jörgen Astonson: "En fråga vi alla länge ställt oss är hur överrepresenterade sverigedemokrater är i brottsstatistiken."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jörgen Astonson skriver på sin blogg jorgenastonson.blogg.se

Och på sin Facebooksida SD är lika med rasister

Så har nu Moderaterna tagit steget fullt ut och blivit ett renodlat högerpopulistiskt parti. Senaste genidraget är att man vill kartlägga brottslingars etnicitet. Särskilt sexualbrottslingar. 

Ett udda val av tidpunkt för ett sådant utspel kan man tycka efter senaste månadens tumult i den kategorin.

För det första undrar jag hur Moderaternas kartläggning skall gå till. Hur bestäms etnicitet? Skall det som i Lukas andra kapitel "hända sig att det från Tomas Tobé utgår ett påbud om att hela Sverige skall skattskrivas"? 

Där alla var och en färdades "till sin stad", för att låta skattskriva sig utifrån var föräldrarna kommer? Eller föräldrarnas föräldrar? 

Hur tänker man sig med till exempel samer och judar, skall de få bli egna etniciteter eller bara svenskar? När blir man förresten "svensk"? 

Hur skall kartläggningen användas? Vad skall man jämföra med? Skall arbetslös underklass helt bryskt jämföras med fet och glad medelklass?

Hur går man ens till väga utan att behöva utgå från extremhögerns vulgära propagandabild om vem som är svensk och inte? Ingen har ju slösat så mycket tid och utrymme på den ickefrågan som SD. 

Kommer man att hitta forskare som är beredda att begå sådant våld på sina akademiska principer? Kanske man tvingas göra en lite mer populärvetenskaplig kartläggning. 

Gissa etnicitet utifrån namn helt enkelt. Det hör man ju vem som är arab. En sådan kan nog Timbro fixa.

Och varför är bara etnicitet relevant i detta sammanhang? Borde man inte ta reda på hur många kriminella som är rödhåriga, de sägs ju ha hetsigt temperament. 

Blondiner är också en grupp i samhället som är föremål för vissa spekulationer. Borde utredas. Hur många kriminella är förresten diabetiker? Lågt blodsocker sabbar impulskontrollen det vet ju alla. 

Sen måste vi prata om detta med dalmasar. Visst har de svårt att anpassa sig till det svenska samhället? Som de håller på. 

En fråga vi alla länge ställt oss är hur överrepresenterade sverigedemokrater och andra högerpopulister är i brottsstatistiken.

Är det inte dags nu att kartlägga det en gång för alla? Detta är jag mycket mer nyfiken på än etnicitet. Dags också alltså att kartlägga vad alla röstar på.

Ställt mot socioekonomisk bakgrund kanske en sådan kartläggning skulle bli jobbig även för moderater. I klartext, är kanske nysvenska höginkomsttagare laglydigare än svenska (moderata) diton? 

Detta ser inte bra ut. Nej, det där med socioekonomi måste nog Tobé undvika. Socioekonomi är förresten redan ett skällsord i högerpopulistiska kretsar. Sånt larv hålls bara kulturmarxister med.

Slutligen får ni ursäkta mig för att jag helt saknar grund för dessa frågor. Men så jobbar man visst nu för tiden när "Råttan i pizzan" blivit politik.

PS: Jag måste dock erkänna att jag själv sökt efter statistik om invandrare och brott men då snarare med förhoppningar om att den skall bidra till och rentvå invandrare från dessa populära misstankar (som i nuläget saknar sakligt stöd). 

Tillfälligtvis besökte jag igår en utmärkt föreläsning om digitalt våld och fick då veta att det bland sådana sexualbrottslingar finns en överrepresentation av svenskar. 

För att råda bot på sådan obehaglig statistik kan man ju tänka sig att fokusera kartläggningen med lite mer tendentiösa frågeställningar. 

Hur många brott i förorterna begås av invandrare? Det låter ungefär lika relevant som när det visade sig att 75 procent av de 581 ensamkommande som dittills ålderstestats mycket riktigt bedömdes som över arton år. 

De 581 var särskilt utvalda eftersom man hade orsak och tro att just de ungdomarna inte var minderåriga. Sök och du skall finna.

Jörgen Astonson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att kartlägga brottslingars etnicitet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.