Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Istället för etnicitet – kartlägg kriminella sverigedemokrater

Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om etnisk kartläggning av sexbrottslingar.
1 av 4

Jörgen Astonson reagerar på Moderaternas förslag om etnisk kartläggning av sexbrottslingar.

Privat/TT/TT/TT

Tomas Tobé (M).
2 av 4

Tomas Tobé (M).

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Jörgen Astonson.
4 av 4

Jörgen Astonson.

Privat

Debatt | 14/11/2017 15:03

Jörgen Astonson: "En fråga vi alla länge ställt oss är hur överrepresenterade sverigedemokrater är i brottsstatistiken."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så har nu Moderaterna tagit steget fullt ut och blivit ett renodlat högerpopulistiskt parti. Senaste genidraget är att man vill kartlägga brottslingars etnicitet. Särskilt sexualbrottslingar. 

Ett udda val av tidpunkt för ett sådant utspel kan man tycka efter senaste månadens tumult i den kategorin.

För det första undrar jag hur Moderaternas kartläggning skall gå till. Hur bestäms etnicitet? Skall det som i Lukas andra kapitel "hända sig att det från Tomas Tobé utgår ett påbud om att hela Sverige skall skattskrivas"? 

Där alla var och en färdades "till sin stad", för att låta skattskriva sig utifrån var föräldrarna kommer? Eller föräldrarnas föräldrar? 

Hur tänker man sig med till exempel samer och judar, skall de få bli egna etniciteter eller bara svenskar? När blir man förresten "svensk"? 

Hur skall kartläggningen användas? Vad skall man jämföra med? Skall arbetslös underklass helt bryskt jämföras med fet och glad medelklass?

Hur går man ens till väga utan att behöva utgå från extremhögerns vulgära propagandabild om vem som är svensk och inte? Ingen har ju slösat så mycket tid och utrymme på den ickefrågan som SD. 

Kommer man att hitta forskare som är beredda att begå sådant våld på sina akademiska principer? Kanske man tvingas göra en lite mer populärvetenskaplig kartläggning. 

Gissa etnicitet utifrån namn helt enkelt. Det hör man ju vem som är arab. En sådan kan nog Timbro fixa.

Och varför är bara etnicitet relevant i detta sammanhang? Borde man inte ta reda på hur många kriminella som är rödhåriga, de sägs ju ha hetsigt temperament. 

Blondiner är också en grupp i samhället som är föremål för vissa spekulationer. Borde utredas. Hur många kriminella är förresten diabetiker? Lågt blodsocker sabbar impulskontrollen det vet ju alla. 

Sen måste vi prata om detta med dalmasar. Visst har de svårt att anpassa sig till det svenska samhället? Som de håller på. 

En fråga vi alla länge ställt oss är hur överrepresenterade sverigedemokrater och andra högerpopulister är i brottsstatistiken.

Är det inte dags nu att kartlägga det en gång för alla? Detta är jag mycket mer nyfiken på än etnicitet. Dags också alltså att kartlägga vad alla röstar på.

Ställt mot socioekonomisk bakgrund kanske en sådan kartläggning skulle bli jobbig även för moderater. I klartext, är kanske nysvenska höginkomsttagare laglydigare än svenska (moderata) diton? 

Detta ser inte bra ut. Nej, det där med socioekonomi måste nog Tobé undvika. Socioekonomi är förresten redan ett skällsord i högerpopulistiska kretsar. Sånt larv hålls bara kulturmarxister med.

Slutligen får ni ursäkta mig för att jag helt saknar grund för dessa frågor. Men så jobbar man visst nu för tiden när "Råttan i pizzan" blivit politik.

PS: Jag måste dock erkänna att jag själv sökt efter statistik om invandrare och brott men då snarare med förhoppningar om att den skall bidra till och rentvå invandrare från dessa populära misstankar (som i nuläget saknar sakligt stöd). 

Tillfälligtvis besökte jag igår en utmärkt föreläsning om digitalt våld och fick då veta att det bland sådana sexualbrottslingar finns en överrepresentation av svenskar. 

För att råda bot på sådan obehaglig statistik kan man ju tänka sig att fokusera kartläggningen med lite mer tendentiösa frågeställningar. 

Hur många brott i förorterna begås av invandrare? Det låter ungefär lika relevant som när det visade sig att 75 procent av de 581 ensamkommande som dittills ålderstestats mycket riktigt bedömdes som över arton år. 

De 581 var särskilt utvalda eftersom man hade orsak och tro att just de ungdomarna inte var minderåriga. Sök och du skall finna.

Jörgen Astonson

Är det rätt att kartlägga brottslingars etnicitet?