Nej, tjejer vill inte spela "tjejhockey" – de vill spela hockey

- 14/11/2017, 12:39 -
Sophia Weingarten​ blev rasande när hon såg affischen angående "tjejhockey".
1 av 4

Sophia Weingarten​ blev rasande när hon såg affischen angående "tjejhockey".

Privat/TT/Privat

Affischen som satt uppe i Vallentuna ishall.
2 av 4

Affischen som satt uppe i Vallentuna ishall.

Privat

3 av 4

Maja Suslin/TT

Sophia Weingarten​.
4 av 4

Sophia Weingarten​.

Privat

Sophia Weingarten​: "Jag blev rasande när jag såg affischen angående tjejhockey..."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår var jag och kollade på min pojkväns bortamatch i hockey. Min pojkväns lag, Väsby, mötte Vallentuna, VBK, i division ett. 

Kanske var jag en aning arg när jag såg den rosa affischen i Vallentunas ishall (Väsby hade legat i ledning med 2-0 ett bra tag tills Vallentuna reducerade till 2-2). 

Men även om Väsby hade haft ledningen med 100-0 hade jag antagligen fortfarande blivit lika rasande över Vallentunas reklam för hockey: 

"Är du TJEJ och vill spela HOCKEY? Prova på TJEJHOCKEY". 

I ett samhälle där jag trodde vi var på väg framåt har Vallentuna Hockey tagit ett stort kliv bakåt genom att skilja på tjejer och killar i hockey. 

Tack vare media blir vi dagligen upplysta om de könsstrukturerna som finns i vårt samhälle där man skiljer på tjejer och killar. Är det inte dags att börja fatta att vi kämpar för en ny tid, en tid där könsroller inte finns. 

Men Vallentuna Hockey verkar inte ha fattat grejen. Deras sätt att skilja på kön genom färger befäster endast de könsstrukturer som inte borde finnas. 

Vidare bör det även noteras att Vallentunas färger är rött och gult. Men ändå är den här affischen chockrosa. Jag skulle verkligen vilja se ytterligare en affisch, fortfarande i samma färg, där Vallentuna försöker att locka till sig fler killar. 

Men vi alla vet att det aldrig skulle ske, och skulle klubben i så fall försöka locka till sig killar till "killhockey"? 

Att fler tjejer än killar gillar färgen rosa kan mycket väl stämma, och självklart är det bra att man försöker locka till sig fler tjejer till sporten. 

Men det är inte rätt att skilja på tjejer och killar och därav inte heller rätt att försöka locka till sig tjejer till en sport med hjälp av färgen rosa. Det enda det gör är att skilja på killar och tjejer ännu mer i ett samhälle som kämpar för det motsatta. 

Slutligen skulle jag återigen vilja poängtera vikten av att inte skilja på tjejer och killar när det kommer till sport. 

När jag efter matchen diskuterade affischen de så fint hade satt upp på väggen fick jag tillsagt till mig att "herrhockey" drar in mer pengar än "damhockey". 

Men tänk om vi slutade skilja på kön i sport och lika många skulle kolla på när damer spelar hockey som när herrar gör. Då skulle ju de båda sporterna dra in lika mycket pengar. 

Visserligen är det kanske aningen sent att ändra på de nuvarande diskursen i hockeyn. Men det är absolut inte försent att ändra på den kommande. 

Därför skulle jag vilja se Vallentuna ändra sin affisch till en färg som faktiskt representerar deras klubb, istället för en färg som befäster könsrollerna. Och tjejer ska lockas till att spela hockey, inte tjejhockey. 

För mig är sport något inkluderande och fungerar som en viktig gemenskap för många unga, därför känns det fel att en klubb väljer att marknadsföra sig på det här sättet. 

Tills att affischen ändras kan jag garantera att jag inte kommer att betala för att se matcher som spelas i Vallentuna ishall.

Sophia Weingarten

Bör man göra skillnad på sport för killar och tjejer?