Lördag 8 Maj
Stockholm

Det vore ett gigantiskt svek av V att sparka Amineh Kakabaveh

Gursimer Singh
Gursimer Singh skriver om att Vänsterpartiet vill sparka Amineh Kakabaveh. Foto: Privat/TT

Gursimer Singh: "Vänsterpartiet har glömt sin egen ideologi".

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vänsterpartiet leker med elden när de nu vill utesluta Amineh Kakabaveh ur riksdagslistan. Det här är bara ett förtryck mot kämpande invandrarkvinnor som Amineh. Hon har länge kämpat mot hederskulturens förtryckande strukturer sen hon var 13 år, då hon gick med i Peshmerga. Idag är hon en hårt arbetande riksdagsledamot som representerar förortens flickor som lever under hedersförtryck. 

Länge har vänsterrörelsen daltat med de olika fundamentalistiska religiösa krafter som ofta har sina egna religiösa politiska agendor. Vi har sett hur skolor med en religiös profil könssegregerar flickor och pojkar. Vi har sett hur kvinnor blir hänvisade av religiösa ledare till att inte ringa polisen om de blivit slagna av sina män.

Vi har dessutom sett manliga religiösa politiker som vägrar skaka hand med kvinnor i vårt öppna demokratiska land. Detta måste få ett slut. Men gång på gång blir dessa frågor allt för oftast obekvämt för många politiker, inte minst inom vänsterpartiet.

Jag som socialdemokratisk underklass arbetare från förorten har länge sett hur hedersförtrycket brett ut sig, men också samtidigt sett hur olika politiska krafter blandar in kontroversiella religiösa människor i det politiska arbetet. Det här borde vara ett larm för våra egna partikamrater. Men jag ska påpeka att detta problem inte enbart gäller inom vänstern, utan också inom högern och mittenpartierna. Inte för så länge sedan blev min vän Rebwar Hassan petat ur miljöpartiet då han kritiserade miljöpartiet för att vara beroende av islamister. 

Att vänsterpartiet numera så gärna vill få bort Amineh ur listorna är också ett tecken på att de hellre står på fundamentalisternas sida, samt de V-politiker som öppet omfamnar dessa religiösa fundamentalistiska människor.

Att vänsterpartiet ens påstår att de står upp för oss arbetare, samtidigt som de har företrädare som lever gott och hjälper fundamentalistiska krafter är också ett tecken på hyckleri. Marxism har aldrig och jag påpekar det noga att marxism aldrig har stöttat religiösa krafter. Men Vänsterpartiet har glömt sin egen ideologi.

Jag uppmanar därför att valberedningen samt partiledningen att tänka om och ta in Amineh i riksdagslistorna. Om de nu påstår att de står upp för oss förtryckta 1:a och 2:a generationens invandrararbetare, så ska de banne mig ha med Amineh i listorna. Hon är min riksdagsledamot. 

Gursimer Singh,
socialdemokrat från arbetarförorten Skärholmen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela