Söndag 20 Jun
Stockholm

Ministern: Inför metalldetektorer och visitering för att stoppa fusk

Helene Hellmark Knutsson
Helene Hellmark Knutsson vill tillåta metalldetektorer och kroppsvisitering för att stoppa fusket på högskoleprovet. Foto: TT/TT/TT

Helene Hellmark Knutsson (S): Att någon fuskar sig före dig i kön genom att bryta mot vad som är rätt och riktigt är ett brott mot vårt samhällskontrakt

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Regeringen tog förra sommaren beslut som gör att de som fuskar på högskoleprovet kan stängas av från provet i två år. Och vi har också gjort det möjligt att kräva att provsvaren lämnas på heder och samvete.

Den som då fuskar kan dömas för osant intygande och till böter eller upp till sex månaders fängelse. Åtgärderna ledde till att över 50 personer stängdes av och polisanmäldes vid förra höstens prov.

Den här höstens högskoleprov var tredje gången där du kunde stängas av och dömas för brott i samband med fusk. Nu börjar det bli allmänt känt. Färre fall av misstänkt fusk har identifierats vid höstens prov, men arbetet mot fusket måste nu fortsätta.

Att få läsa sin drömutbildning på högskolan är för många avgörande för livsplaner och karriär. Att någon då tar din plats genom att bryta mot vad som är rätt och riktigt är ett brott mot vårt samhällskontrakt. I längden kan det också undergräva förtroendet för provet i sig. Det är allvarligt. Högskoleprovet är och ska fortsatt vara en väg att börja studera på högskolan.

Jag är inte främmande för fler åtgärder om vi ser att det behövs för att komma åt fuskarna. För det fortsatta arbetet har regeringen begärt och fått förslag på fler åtgärder från myndigheten UHR. Användning av metalldetektorer och visitering är några av dem. Målet måste vara att både stoppa pågående fusk och dem som överväger att bryta mot reglerna.

Högskoleprovet ska vara en väg in i högskolan. Men bara för den som gör rätt för sig och inte fuskar utan använder sin egen kompetens och kunskap. 

Helene Hellmark Knutsson,
Minister för högre utbildning och forskning (S)

Är det rätt med metaldetektorer och visitering för att stoppa fusk?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela