Fredag 14 Maj
Stockholm

​Jag vill inte ha din goda rasism, Linnéa Claeson!

Claudia Aziz Linnéa Claeson Aftonbladet.
1 av 2
Claudia Aziz skriver ett svar på den kolum Linnéa Claeson skrev i Aftonbladet för några dagar sedan. Foto: Privat/TT/Faksimil
Claudia Aziz
2 av 2
Claudia Aziz. Foto: Privat

Juristen Claudia Aziz: "Claesson reducerar mig till min hudfärg. Baserat på min hudfärg har hon en föreställning om att jag bör få hjälp och stöd i karriären".

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag läser Linnéa Claesons senaste kolumn på Aftonbladet och jag blir så arg. Claeson argumenterar för inkvotering av en lång rad människor som hon anser behöver räddas. 

Jag blir upprörd när jag läser att Claeson anser att invandrare är i behov av hjälp för att komma någonstans i samhället. Budskapet hon sänder är att vi är offer, att vi inte klarar av att få arbete och nå höga positioner, och att det då krävs inkvotering för att rädda oss.

Men jag vill inte ha hennes hjälp. 

Hennes resonemang bottnar i föreställningen om att invandrare är offer. Att vi på något sätt är i behov av hjälp för att vi inte klarar av någonting själva. Jag har alltid avskytt den där offerkoftan man med tvång försökt få mig att bära. Jag har alltid slagit bakut när man, visserligen av välvilja, talat om för mig att Sverige är ett rasistiskt land där invandrare inte tillåts nå höga positioner. 

Jag insåg tidigt att om jag jobbar riktigt hårt, kan jag nå vilken position i samhället som helst, det svenska samhället uppställer inga hinder på grund av min invandrarbakgrund. Men människor som Claeson tror att jag är inkapabel. Detta resonemang känner jag igen ifrån högerextrema håll, även de ser oss som inkapabla att klara oss själva. Inkvotering skulle även ge ammunition till högextremister att misskreditera hårt arbetande invandrare. Jag kvävs mellan vänster- och högerkantens rasistiska idéer.

Claesson har reducerat mig till min hudfärg. Baserat på min hudfärg har hon en föreställning om att jag bör få hjälp och stöd i karriären, att det behövas andra åtgärder för mig än för etniska svenskar. Det är oerhört förminskande. Därtill är det en form av rasism att hon vill rädda mig. Jag kan liksom etniska svenskar jobba hårt och nå höga positioner.

Varför skulle jag inte kunna göra det utan Claesons hjälp? 

Jag hoppas att unga med invandrarbakgrund inte tror på vad Claeson insinuerar. Ungdomarna behöver nämligen tro på sig själva och sin förmåga och inte matas med den felaktiga bilden att Sverige är ett djupt rasistiskt land där invandrare måste inkvoteras för komma någonstans.  

Claeson är orolig för invandrare, men är hon är beredd att göra avkall på sina privilegier? Är hon beredd att upplåta sitt medieutrymme åt en invandrare? Nej. Jag tror inte att hon är öppen för sådana uppoffringar. Vi behöver inte din rasistanstrukna godhet, Linnéa. Vi är oerhört många som klarat oss alldeles utmärkt utan din ”hjälp”. 

Claudia Aziz,

Jurist med inriktning på humanjuridik 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela