Stockholm

​Riktiga feminister röstar höger

Daniel Nadj Feministiskt initativ och Vänsterpartiet överkryssat
Daniel Nadj skriver om att feminism borde vara en högerfråga, då klassiska kollektiva modeller blir trubbiga och ineffektiva. Foto: Privat/TT/TT

Daniel Nadj: "Men den som verkligen värnar om jämlikhet mellan könen kan inte utgå från kollektiva kategorier".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den som följt #metoo-uppropet har inte kunnat undgå övervikten av vänsterprofiler bland de utpekade. Ingen ska såklart dömas utan rättegång. Men nog säger det något att de som anklagats har slående lika politiska värderingar.

Det finns något ironiskt, för att inte säga hycklande, över att män som utmålat sig som de mest renläriga feministerna visar sig vara de värsta förövarna när det kommer till sexuella övergrepp mot kvinnor.

Feminismen är nära förknippad med vänsterideologi. Många svenska feminister har anammat typiska vänsteridéer som ursprungligen användes för att tolka relationen mellan arbete och kapital, men som nu tillämpas på relationen mellan könen.

Mannen förtrycker kvinnan hos dessa feminister likt borgerligheten förtryckte arbetarklassen hos den traditionella vänstern. Och liksom arbetarvänstern manade till revolution mot kapitalisterna, måste kvinnan enligt vänsterfeministerna frigöra sig fysiskt och andligt från patriarkatets inflytande.

Kvinnor och män ses här som kollektiv. Kvinnor som grupp antas vara offer för patriarkatet. Ingen principiell skillnad görs alltså mellan en kvinnlig chef på Östermalm och en arbetslös kvinna i Rinkeby. På samma sätt antas män som grupp bära skuld till att vissa män nedvärderar, sexuellt trakasserar eller utövar våld mot kvinnor.

Både Lars Ohly och Roger Mogert försökte med den logiken skylla sina beteenden på patriarkala strukturer. 

Men den som verkligen värnar om jämlikhet mellan könen kan inte utgå från kollektiva kategorier. Detta blir speciellt otympligt när kategorierna är så breda som att omfatta alla män respektive alla kvinnor. 

Högerideologi, med individen som utgångspunkt, är betydligt bättre på att motverka könsförtryck. Till att börja med ses kvinnor som likvärdiga med män, inte som offer.

Vidare strävas efter fria marknadsförhållanden, där könsdiskriminering mot kompetent arbetskraft bestraffas. Framförallt ses manliga förövare som ansvariga för sina egna handlingar.

Därför röstar riktiga feminister höger.

Daniel Nadj,
Oberoendekonservativ.com

Borde riktiga feminister rösta höger?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.