Daniel Nadj Feministiskt initativ och Vänsterpartiet överkryssat
Daniel Nadj skriver om att feminism borde vara en högerfråga, då klassiska kollektiva modeller blir trubbiga och ineffektiva. - Foto: Privat/TT/TT

​Riktiga feminister röstar höger

Daniel Nadj: "Men den som verkligen värnar om jämlikhet mellan könen kan inte utgå från kollektiva kategorier".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den som följt #metoo-uppropet har inte kunnat undgå övervikten av vänsterprofiler bland de utpekade. Ingen ska såklart dömas utan rättegång. Men nog säger det något att de som anklagats har slående lika politiska värderingar.

Det finns något ironiskt, för att inte säga hycklande, över att män som utmålat sig som de mest renläriga feministerna visar sig vara de värsta förövarna när det kommer till sexuella övergrepp mot kvinnor.

Feminismen är nära förknippad med vänsterideologi. Många svenska feminister har anammat typiska vänsteridéer som ursprungligen användes för att tolka relationen mellan arbete och kapital, men som nu tillämpas på relationen mellan könen.

Mannen förtrycker kvinnan hos dessa feminister likt borgerligheten förtryckte arbetarklassen hos den traditionella vänstern. Och liksom arbetarvänstern manade till revolution mot kapitalisterna, måste kvinnan enligt vänsterfeministerna frigöra sig fysiskt och andligt från patriarkatets inflytande.

Kvinnor och män ses här som kollektiv. Kvinnor som grupp antas vara offer för patriarkatet. Ingen principiell skillnad görs alltså mellan en kvinnlig chef på Östermalm och en arbetslös kvinna i Rinkeby. På samma sätt antas män som grupp bära skuld till att vissa män nedvärderar, sexuellt trakasserar eller utövar våld mot kvinnor.

Både Lars Ohly och Roger Mogert försökte med den logiken skylla sina beteenden på patriarkala strukturer. 

Men den som verkligen värnar om jämlikhet mellan könen kan inte utgå från kollektiva kategorier. Detta blir speciellt otympligt när kategorierna är så breda som att omfatta alla män respektive alla kvinnor. 

Högerideologi, med individen som utgångspunkt, är betydligt bättre på att motverka könsförtryck. Till att börja med ses kvinnor som likvärdiga med män, inte som offer.

Vidare strävas efter fria marknadsförhållanden, där könsdiskriminering mot kompetent arbetskraft bestraffas. Framförallt ses manliga förövare som ansvariga för sina egna handlingar.

Därför röstar riktiga feminister höger.

Daniel Nadj,
Oberoendekonservativ.com

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde riktiga feminister rösta höger?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.