Kameraövervakning
Alliansens fyra rättspolitiska företrädare kräver att regeringen backar från förslaget att polisen måste få tillstånd för att sätta upp övervakningskameror för att förhindra grov organiserad brottslighet. - Foto: TT/TT

"Nej, polisen ska inte behöva be om lov för att sätta upp kameror"

Alliansen: "För Alliansen är det uppenbart att polisen snarast behöver bättre verktyg för att möta brottsligheten".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Otryggheten breder ut sig i Sverige. Antalet utsatta områden har ökat, polisstationer attackeras och våldet mellan kriminella blir allt grövre. Situationen kräver konkreta åtgärder. Polisen måste få de resurser och verktyg som krävs för att vända utvecklingen. Därför är det är dags att slopa tillståndsplikten när polisen ser ett behov av kameraövervakning.

Under hösten 2015 tillsatte regeringen en utredning för att se över kameraövervakningslagen. När utredningen presenterades visade det sig dock att förslagen inte gör det enklare för polisen att kameraövervaka brottsutsatta platser. Trots att kameror har visat sig vara ett effektivt verktyg för att öka tryggheten i exempelvis Järvaområdet.

Alliansen har tidigare uppmanat regeringen att förenkla för polisen att kameraövervaka. Tyvärr har regeringen inte följt uppmaningen. Därför går vi i dag fram med ett utskottsinitiativ i riksdagen. Vi kräver att regeringen avskaffar tillståndsplikten för polisens kameraövervakning senast när den nya kameraövervakningslagen träder i kraft.

Konkret innebär kravet att polisen inte ska behöva vänta på tillstånd för att sätta upp kameror där de bedömer att behovet finns. Det ska räcka med att polisen anmäler att de kommer att sätta upp en kamera och de förklarar varför den behövs just där. En sådan ordning är redan verklighet i våra nordiska grannländer. 

Det ska självklart finnas kontrollmekanismer för att säkerställa att polisens kameraövervakning sker på goda grunder och på platser där den verkligen behövs. Den avskaffade tillståndsplikten ska därför utvärderas efter två år för att analysera ändringens effekter på bland annat brottsligheten, brottsuppklarningen och den personliga integriteten.

Med övervakningskameror på särskilt brottsutsatta platser kan polisen få fram mer bevisning, kriminella kan lagföras och vi kan få ett bättre förebyggande arbete. Det här gör att kriminella inte kan ta kontroll över gator och torg på samma sätt som i dag. I många utsatta områden är det dessutom svårt att få medborgarna att vittna. Därför är kameror ett viktigt komplement.

Vi inser självfallet att kameror aldrig kan ersätta fysiska poliser. Men i dagsläget behöver Sveriges poliser all hjälp de kan få i arbetet mot de kriminella gängen. I kombination med en avskaffad tillståndsplikt för kameraövervakning vill Alliansen även att antalet poliser i Sverige blir väsentligt fler.

Tyvärr ser vi nu att antalet poliser blivit färre under nuvarande regering. Alliansregeringens mål om minst 20 000 poliser har övergetts och antalet poliser sjunker nu ner mot 19 000. Grova brott som våldtäkter utreds inte tillräckligt snabbt när gängskjutningar och mord upptar en allt större del av polisens tid och resurser. Hederliga människor som utsätts för brott drabbas när polisen inte hinner med i utredningsarbetet.

Regeringen tar inte ansvar för att möta den här utvecklingen. För Alliansen är det uppenbart att polisen snarast behöver bättre verktyg för att möta brottsligheten. Att låta polisen kameraövervaka är därför en viktig pusselbit i kampen mot de kriminella gängen.

Tomas Tobé, Moderaterna
Johan Hedin, Centerpartiet
Roger Haddad, Liberalerna
Andreas Carlson, Kristdemokraterna

Alliansens rättspolitiska talespersoner

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska polisen behöva be om lov för att få sätta upp övervakningskameror?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.