Lördag 8 Maj
Stockholm

Träffad av #metoo? Sök hjälp för ditt maktmissbruk!

Anna Gordh Humlesjö
Anna Gordh Humlesjö skriver om att maktmissbruk borde ses som vilket missbruk som helst, och behandlas därefter. Foto: Privat/TT

Anna Gordh Humlesjö​: "Maktmissbruk som en form av just missbruk. Ett missbruk, som liknar ett alkoholberoende".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Efter de senaste månadernas lavin av #metoo-berättelser hittar jag inga andra förklaringsmodeller än att se maktmissbruk som en form av just missbruk. Ett missbruk, som liknar ett alkoholberoende, där en person som kämpar med alkoholism är ett "offer" för sin drog och använder den för att självmedicinera bort sin ångest, som samtidigt växer i en brutal självdestruktiv spiral.

Det finns forskning från Akademiska sjukhuset i Uppsala som belyser att sjukvården ofta brister i sina rutiner att diagnostisera och behandla psykisk ohälsa och psykisk sjukdom hos människor med missbruksproblematik. Det som framträder med #metoo är en strukturell maktmissbruksepidemi, helt odiagnostiserad.

Jag tänker att den som blivit maktberoende, oavsett könstillhörighet måste lära sig att hantera sin ångest på andra sätt än genom att missbruka makt över andra människor. Maktmissbruk framstår som ett sjukdomstillstånd inbyggt i vår kultur som varit totalt normaliserat ända fram till #metoo. Att det vi nu ser, när så många träder fram med sina berättelser är en slags revolution.

Jag hoppas verkligen att världen inte sprängs sönder i kärnvapenkrig innan vi får chansen att uppleva och njuta av det nya samhälle som den här revolutionen för med sig. Det var aldrig OK att missbruka makt, och nu är det offentligt överenskommet att det inte-under-några-omständigheter-är-OK att missbruka sin makt över andra.

Jag hoppas att de som missbrukar makt tar chansen att se att det finns alternativ! Det är fullt möjligt att ta ansvar för sitt liv och all skit en gjort och ändra sitt beteende. Det finns konstruktiva ansvarstagande sätt att hantera ångest på, som varken skadar andra eller en själv.

Den som är fast i maktmissbruk har ett ansvar att söka professionell hjälp, förutom det uppenbara juridiska ansvaret för eventuella brottsliga handlingar. Det tragiska är att många som missbrukar makt aldrig kommer att ta ansvar. Brist på självinsikt är en försvarsmekanism, en ångesthanterings- och skamhanteringsstrategi för en person som känner sig maktlös.

Maktmissbruk blir ett sätt att bedöva upplevelsen av maktlöshet. Ett tragiskt moment tjugotvå, och ett av de sätt som patriarkatet fortlever. Ett klassiskt pyramidspel helt enkelt, fruktansvärt destruktivt för alla inblandade.

Vad #metoo-debatten börjat avtäcka är ett självskadebeteende, lika tragiskt som att skära i sina handleder, svälta sig själv, eller att missbruka droger. Dessutom än mer förödande eftersom integritetskränkningar av sexuell karaktär, både subtila psykiska trakasserier och rena fysiska övergrepp får så fruktansvärda konsekvenser för den som utsätts. Det går inte att på något sätt förminska eller förringa konsekvenserna av sexuella övertramp och övergrepp.

Jag bara önskar att så många fler tar den här chansen att rannsaka sig själva. Jag önskar att de maktmissbrukare som fortfarande har förmåga till rationellt konsekvenstänkande tar chansen att vakna upp och göra något innan det är försent.

Då slipper du vakna upp och inse att det gick för långt, att det som du gjorde var oåterkallelig, eller oförsvarbart. Ingen tvingar dig att förstöra någon annans liv. Den som missbrukar kan lära sig att välja annorlunda genom att söka hjälp!

Sjukdomen är en maktmissbrukskultur som det finns sätt att tillfriskna från, samtidigt som kulturen förändras i grunden genom att någon just söker hjälp. Patriarkatet är uppbyggt av maktmissbruk genom våld eller hot om våld. Patriarkatet upprätthålls av förtryckta människor som känner sig förtvivlat ensamma.

Maktstrukturen faller sönder med varje person som vågar be om hjälp och inser att det finns sätt att komma ur ensamheten.

Hur söker man hjälp för maktmissbruk? Detta är en relativt enkel manual för att låta bli att förstöra någon annans liv men också att låta bli att förstöra ditt eget:

1. Gå till första bästa vårdcentral. 
2. Berätta för läkaren att du behöver hjälp att hantera ångest.
3. Be om en remiss till en legitimerad psykoterapeut eller psykolog. 
4. Berätta för psykoterapeuten att du hanterar ångest på sätt som skadar både dig själv och andra. 
5. Gå i terapi, tills du inte längre missbrukar makt. 

En reklam som dyker upp genom algoritmerna i mina sociala medie-kanaler passar mig mycket bättre än den om till exempel plastikoperationer. Det är en annons för en tröja där det står:

MY FAVORITE SEASON IS THE FALL 
of the patriarchy!

--

Anna Gordh Humlesjö

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela