Torsdag 13 Maj
Stockholm

Claes Hemberg: ​Bitcoin är bara ett lotteri

Claes Hemberg
Sparekonomen Claes Hemberg skriver att bitcoin är ett lotteri, och att många riskerar att förlora mycket pengar. Foto: TT/TT/TT

Sparekonomen: "Efter en explosiv uppgång brukar raketer falla lika fort. Men inte säljer köparna 'sina favoriter'. Girigheten sätter in. Idag är 93% av ägarna i Fingerprint minus".

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den här texten är ett svar på den krönika om bitcoin Nyheter24:s debattchef skrev igår. Läs den här.

Kul Totte, att du vill diskutera skillnaden mellan spekulation och spara. Det borde fler unga vilja och göra.

För vad vi nu ser är en historisk sammanblandning av begreppen. Det är som att blanda ihop bilspel med att köra riktig bil. Bara i ett av valen överlever du väldigt många dikeskörningar.

Bara för att en person, exempelvis du Totte, har tjänat pengar på bitcoin, betyder det inte att bitcoin är en investering eller ett sätt att spara. I en uppgångfas är alltid 100% av ägarna vinnare. Det är här aktiesekter och andra köpsekter skapas. Så har det också sett ut i aktier som Fermenta, Icon, Enron, Eniro, Northland och Fingerprint. Ja, även bland aktier har vi sett flera rena spekulationer eller lotterisatsningar.

Problemet är när vinden vänder. Efter en explosiv uppgång brukar raketer falla lika fort. Men inte säljer köparna ”sina favoriter”. Girigheten sätter in. Idag är 93% av ägarna i Fingerprint minus. I snitt har de minus över 120 000 kr på kontot. Ungefär så slutade även ägarna i Fermenta, Icon och Enron.

Eftersom jag vill vägleda sparare att klara; inte 20 dagar, utan 20-30 år, så kan jag aldrig föreslå lotter, spekulation eller luftslott. För jag vet att bara en promille lyckas.

Därför talar jag mer gärna om säkra kort som; globala lågprisfonder på ISK-konto. Hur tråkigt det än låter. Högflugen fantasi ska vi undvika när vi sparar. Spara istället den fantasin till att göra ett roligt jobb, hobby eller till den dagen du ska använda pengarna.

Totte, handen på hjärtat: har du tidigare spekulerat i något som stigit 1 500% och därefter lyckas hoppa av i närheten av toppen? Har du ens spekulerat rätt i något som stigit bara 100%? Bara den som har den typen av fingertoppskänslan skulle jag rekommendera att chansa i bitcoin. Resten ska hålla fingrarna borta.

Här ungefär i diskussionen brukar raketköparna sluta hålla sig till fakta och istället försöker de slå mot mig personligen. De skriver exempelvis ”Hemberg hatar...”  eller ”Hembergs korståg”. Så skrev ägarna i Fingerprint redan 2013 och så formulerar sig ägare i bitcoin idag.

Andra använder retoriken ”du förstår inte”. Precis den retoriken hörde vi just från bolagen Fermenta, Icon, Enron, Anoto, Eniro, Northland och även Fingerprint. Naturligtvis kommer teknikskiften. Men lika naturligt går de flesta tekniska uppfinningar åt pepparn.

Totte du skriver slutligen: ”Spara en klubb för insatta”. Din känsla är inte ovanlig. Tyvärr gör det att spekulationer och lotterier lockar många unga. Det är tråkigt, eftersom dessa lotterier, sällan saluförs under rätt rubrik. Och många av dem är helt ogranskade. Tyvärr är bitcoin inte ens granskade av Lotteriinspektionen. Därför kommer jag aldrig ge köpråd om lotter. Däremot diskuterar jag gärna om vad som bygger ekonomi och sparpengar över 20-30, eller 40 år.

Claes Hemberg,
Sparekonom hos Avanza

Den här texten är ett svar på den krönika om bitcoin Nyheter24:s debattchef skrev igår. Läs den här.

Är det dumt att investera i bitcoin?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela