Zagros Hama
Zagros Hama skriver om att symbolpolitik och att "könsneutralisera" ord inte är rätt väg för att nå jämställdhet. - Foto: Privat/montage

Vi behöver riktig jämställdhet – inte "elvaspelsplan" och "tjänsteperson"!

Zagros Hama: "Besluten är snarare kontraproduktiva och skapar endast mer fördomar mot det generella jämställdhetsarbete som Sverige behöver".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Byggherre ska heta "byggaktör", elvamannaplan ska heta "elvaspelsplan". Tidigare har man också valt att kalla tjänsteman för tjänsteperson. Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har beslutat att kolla igenom olika titlar och namn för sätta en mer ”könsneutral” prägel på dem. Något som också stadsbyggnadskontoret i Göteborg valt att ta efter.

Dessa namnändringar sker i jämställdhetens namn och ska enligt de olika ledningarna ge upphov till en alltmer jämställd arbetsplats, något som troligtvis inte kommer ske.

Sverige har kommit långt i jämställdhetsfrågor, många länder ser upp till Sverige men självklart finns det rum för förbättringar. Detta har tydligt uppmärksammats av ”Metoo”-rörelsen som offentliggör de stora problem som kan råda på arbetsplatser runt om i landet. Problem som vi självklart måste arbeta med att lösa. Men detta görs inte genom namnändringar. 

Besluten är snarare kontraproduktiva och skapar endast mer fördomar mot det generella jämställdhetsarbete som Sverige behöver, att man väljer att reducera det hela till enstaka ord visar bara hur desperat man är för att försöka visa tecken på framsteg.

Dagens problem beror inte på huruvida man väljer att kalla en tjänsteman för ”tjänsteperson” eller inte, det är mycket större än så.

Tittar man bara på några andra länder och deras språkstrukturer kan man se att språket har väldigt liten, om ens någon betydelse i jämställdhetskampen. Ett exempel på dessa länder är Iran, ett land vars språk helt saknar genus. Ett land där jämställdheten är långt ifrån optimal.

Beslutet av stadsbyggnadskontoret att ändra några ord i hopp om att skapa en mer jämställd arbetsplats är naivt. Det är en känga mot alla kvinnor och män som känner sig trakasserade på arbetsplatsen och som mest av allt bara vill få en bättre tillvaro.

Zagros Hama,
Moderat politiker i Göteborg

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.