Jessica Polfjärd (M): Media väljer återigen att sätta männen i fokus

Jessica Polfjärd: "Tro mig, den hade inte blivit bättre för att fler manliga riksdagsledamöter hade varit på plats för att lyssna".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I måndags hade vi årets kanske viktigaste debatt i Sveriges riksdag. Den handlade om #metoo, en hashtag som flickor och kvinnor använt sig av när de vågat och orkat berätta om trakasserier, maktmissbruk samt övergrepp.

I Sverige har kvinnor från olika branscher trätt fram och vittnat om osunda kulturer, maktmissbruk, trakasserier och övergrepp. Det tyder på att det fortfarande finns mycket att förbättra, även i ett land som är ett av världens mest jämställda länder på pappret.

I debatten fanns det en samsyn bland riksdagens alla partier om att detta måste tas på allvar, att politiken måste göra sitt och att det krävs förändring av lagstiftning såväl som attityder och värderingar.

Vi var åtta kvinnor som talade och representerade våra partier. Media var där för att rapportera om vad som framkom i debatten. Jag måste säga att jag blev mycket besviken över att eftermälet varken handlade om debatten eller om hur trakasserier, felaktiga beteenden eller sexuella övergrepp ska få ett slut.

Istället valde flertalet medier att återigen sätta männen i fokus. Fokus på de män som inte var på plats. Förminskandet av de kvinnor som var i kammaren och av de som debatterade vet inga gränser. Debatten i måndags var respektfull och nödvändig.

Men tro mig, den hade inte blivit bättre för att fler manliga riksdagsledamöter hade varit på plats för att lyssna.

Däremot har vi alla, oavsett kön, en skyldighet att fortsätta debatten om jämställdheten. Inte minst för att de modiga kvinnor som berättat sina berättelser inte ska ha gjort det förgäves. Det krävs förändring.
 
Jessica Polfjärd,
Arbetsmarknads- och jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.