Sverigedemokraterna
Tre kvinnor från Sverigedemokraterna skriver om vilken familjepolitik SD som parti önskar. - Foto: TT/TT

​SD satsar på utsatta familjer – Löfven satsar på de redan rika

Sverigedemokraterna: "Vår utgångspunkt i familjepolitiken är vidare att föräldrarna själva bäst avgör hur de vill disponera tiden med sina barn utifrån deras specifika situation och barnens behov. Det är inget vi politiker ska in och styra över".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett välmående samhälle menar Sverigedemokraterna att välmående familjer är en grundläggande förutsättning. Vardagen kan för många småbarnsföräldrar ibland vara tuff. Inte minst för låginkomsttagare och för ensamstående föräldrar i synnerhet.  Politikens uppgift är att stötta familjerna utan att inskränka på deras handlingsfrihet. Den centrala utgångspunkten för Sverigedemokraternas familjepolitik är att barnens bästa skall beaktas i alla situationer inom familjepolitikens område.

Sverigedemokraterna prioriterar att stödja de mest utsatta familjerna i årets budget medan regeringens budget ger svagt stöd till de mest utsatta samtidigt som de ytterligare stärker ekonomin för höginkomsttagare. Socialdemokraterna högtravande ord om solidaritet för de utsatta ekar därmed tomma.

Om man enbart genomför Sverigedemokraternas förslag när det kommer till att satsa på bostadsbidraget framför barnbidraget leder det till de privatekonomiska effekterna som presenteras i RUT dnr 1689. Ett hushåll med en månadslön på 10 000 kr skulle få en förstärkt disponibel inkomst med cirka 8 500 kr per år (eller cirka 700 kr per månad) med Sverigedemokraternas förslag på stärkt bostadsbidrag. Detta jämfört med regeringens budget som höjer grundnivån i det allmänna barnbidraget.

Ett stärkt bostadsbidrag kan exempelvis innebära möjlighet till bättre vinterkläder för barnen inför den kalla säsongen. Ett hushåll med en månadslön på 35 000 kronor skulle få ungefär samma förändring av disponibel inkomst om bostadsbidraget skulle höjas som av om grundnivån i det allmänna barnbidraget skulle höjas. Däremot kan vi erkänna att hushållet med en löneinkomst på 50 000 kronor i månaden skulle förlora cirka 1 100 kronor per år (cirka 90 kronor per månad) med Sverigedemokraternas förslag jämfört med regeringens höjda barnbidrag. Det är dock en minskning vi kan stå för.

Utöver en höjning av bostadsbidraget vill vi även stärka föräldraförsäkringen och göra det möjligt att ta ut 90% av sin inkomst jämfört med 80 % som idag är gällande. Ekonomin ska inte få utgöra ett hinder för familjebildning. Det är även vår ambition att nå en högre andel beviljade ansökningar om graviditetspenning, så att fler kvinnor än idag ges möjligheten att trappa ner eller helt ta en paus från arbetet under de sista veckorna av graviditeten.

Målsättningen är att ingen som är i behov av avlastning under graviditetens slutskede ska nekas detta. Att våra höjningar inte tydligt syns i vår budget beror på att vi prioriterar välfärden för svenska medborgare medan tanken är att icke medborgare ska få grundläggande stöd via ett centralt bidragssystem och möjlighet att kvalificera sig för barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag mm genom att ha arbetat minst ett år under en tvåårsperiod.

Vår utgångspunkt i familjepolitiken är vidare att föräldrarna själva bäst avgör hur de vill disponera tiden med sina barn utifrån deras specifika situation och barnens behov. Det är inget vi politiker ska in och styra över. Tiden med barnen när de är små är en tid som aldrig kommer tillbaka och för en del kan vårdnadsbidraget betyda en möjlighet att spendera mer tid med det mesta värdefulla en förälder har, sina egna barn. För socialdemokraterna betraktas dock barn mer som ett jämställdhetshinder snarare än något föräldrar vill få möjlighet att ägna mer tid åt.

Vi vill att alla familjer även de med låg inkomst ska få förutsättningar att bidra till en trygg barndom för sina barn.

Grunden för ett välmående samhälle är välmående familjer och barn.

Julia Kronlid (SD), familjepolitisk talesperson
Jennie Åfeldt (SD), ledamot i socialförsäkringsutskottet
Heidi Karlsson (SD), ersättare i socialförsäkringsutskottet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.