Olivia Bergström och John Manders
Olivia Bergström och John Manders skriver om varför kulturbidraget borde avskaffas. - Foto: Privat/Privat

Du ska inte behöva betala för att andra vill roa sig!

Olivia Bergström och John Manders: "Den som vill nyttja kultur bör också betala för den själv, precis som innebandykillen, fotbollstjejen eller den ensamstående mamman som vill gå på bio med sina barn måste göra".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I ett land med lärarbrist, vårdköer och en polisorganisation som går på knäna är det uppenbart att Sverige, trots ett av världens högsta skattetryck, är lika dåligt på att prioritera utgifter som medverkande i lyxfällan.

Trots detta väljer regeringen att lägga stora summor pengar på kultur - något som endast vissa nyttjar och som framförallt människor kan och bör bekosta själva. 

Regeringen har under den här mandatperioden höjt kulturbudgeten med 745 miljoner kronor, något som de beskrev som en “historisk seger”. 2016 införde man ett förslag som gav gratis inträde på statliga muséer i Stockholm, samtidigt som annan kultur fick lida, då exempelvis biomomsen höjdes från 6 till 25%.

Sanningen är att det inte är statens pengar som läggs på kultur. För att finansiera sin så kallade seger, har man prioriterat med pengar som annars kunde gått till välfärdens kärna, samtidigt som man flitigt höjt skatten på det mesta man kan tänka sig.

Pengar som en helt vanlig människa kunde lagt på ett biobesök, en teaterafton eller för den delen sparat till sin första bostad, bil, eller varför inte sin egen pension. 

Staten bör fokusera på sina absoluta kärnuppgifter som skola, omsorg, sjukvård och ett starkare rättsväsende istället för att subventionera människors fritid. De prioriteringar som regeringen gör är oroväckande, särskilt eftersom andra budgetområden desperat behöver dessa pengar.

Polisen tvingas lägga ner brottsutredningar för att de inte har tillräckliga resurser. Vi har en lärarkris där lärare lämnar yrket i skrämmande takt, samtidigt som historiskt få väljer att plugga till lärare. Detta är områden där skattepengar bör läggas. Att satsa mångmiljardbelopp på kultur är under sådana omständigheter, inget annat än slöseri. 

De som ägnar fritiden åt sport eller då och då vill gå på bio betalar själva. Varför ska en viss typ av kulturutövning subventioneras kraftigt, när andras exempelvis ovan nämnda intressen klarar sig galant utan?

Den som vill nyttja kultur bör också betala för den själv, precis som innebandykillen, fotbollstjejen eller den ensamstående mamman som vill gå på bio med sina barn måste göra. Vanligt folk ska inte behöva betala för andras intressen. Därför borde kulturbidraget avskaffas.

Olivia Bergström, ordförande Moderat Skolungdom Uppsala Län
John Manders, ordförande Moderata Ungdomsförbundet Uppsala Stad

/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.