Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga vill inte vara egoistiska – det är bara MUF som vill det

Hanna Lidström
1 av 1

Hanna Lidström skriver att flygskatten är en solidarisk och bra sak, och att MUF är egoistiska.

Privat/TT

Debatt | 12/01/2018 15:25

Hanna Lidström, Grön Ungdom: "MUF befäster sin plats som förbundet med Sveriges mest fjuttiga agenda. Vi andra tänker försöka rädda världen istället".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här texten är ett svar på en debattartikel om flygskatt som två personer från MUF skrev.

Flygskatten är solidarisk, rättvis och tar klimatkrisen på allvar. Att låta flygen förstöra planeten utan att betala för sina utsläpp är egoistiskt. Unga vill inte vara egoistiska: det är bara MUF som vill det.  

Klimatkrachen är det största hotet mot planeten och vår generation. Redan idag märks klimatförändringar av. Fattiga länder är de som drabbas först och hårdast av torka, översvämningar och farliga stormar. Under vår livstid kommer klimatförändringarna märkas också i rika delar av världen. Det är en enorm utmaning vår generation måste lösa tillsammans. 

Istället protesterar MUF mot flygskatten — en skatt som är det första steget mot att låta flyget, en av våra värsta utsläppsbovar, stå för sina egna utsläpp. Det är tragiskt småsint. 

MUF har ett helt felaktigt resonemang att flygskatten straffar unga och fattiga. Rika är tydligt överrepresenterade bland flygresenärer, och unga är generellt mycket mindre rika än vuxna. Det är alltså tvärt om mot vad MUF säger, flygskatten omfördelar från vuxna till unga, från rika till fattiga. 

Att få andra länder har flygskatt som en anledning till att Sverige inte heller borde ha det är också ett papperstunt argument.  Anledningen till att få länder beskattar flyg är att flyglobbon fick igenom ett internationellt förbud mot skatt på flygbränsle år 1944 (så kallat Chicagokonventionen). Att vi nu inför flygskatten är att våga gå före. Flygets utsläpp är ett problem överallt, och det är troligt att fler länder kommer att följa Sveriges ledande exempel. 

Att biobränsle kan göra flyget klimatvänligt är en vanlig myt. Eftersom utsläppen sker på så hög höjd får de liknande effekter som fossila drivmedel. Beräkningar från KTH visar att utsläppen från flyget skulle vara lika höga som idag år 2030 om man använde 100% biodrivmedel, eftersom bytet av bränsle bara kompenserar för den ökade trafikvolymen. Det går inte att komma undan. Vi måste flyga mindre för att rädda planeten.

Det är inte heller sant att flygskatten inte leder till minskade utsläpp. Flygskatten beräknas få ner utsläppen med ca 180 000 ton koldioxid per år. (Viss överflyttning till bil, tåg och buss och till gränsnära flygplatser i andra länder inräknat.) Det motsvarar utsläppen från ca 100 000 bensinbilar.

Självklart kommer flygskatten själv inte vara nog för att minska Sveriges utsläpp tillräckligt, men det har ingen någonin påstått. 

Det finns en sak jag håller med MUF om, att vi behöver satsa på järnvägen. Men Moderaterna säger nej till höghastighetståg men ja till trängselskatt på tågtrafik. Moderaternas politik är både tågfientlig och klimathatande. 

Jag gillar också att resa och tycker det är spännande att se världen. Men jag tycker det är djupt omoraliskt att vi har ett system som låter världens fattigaste länder och mest utsatta människor betala för mina nöjesresor. Det hade varit klädsamt om MUF:s företrädare hade tänkt på fler än sig själva.

Att beskatta flyget är att satsa på det miljövänliga och på oss unga. Att inte göra det är att svika vår generation. Det är vi som kommer att behöva lösa alla de problem vår föräldragenerations utsläpp har skapat. Nu får det vara nog. 

MUF befäster sin plats som förbundet med Sveriges mest fjuttiga agenda. Vi andra tänker försöka rädda världen istället. 

Hanna Lidström,
Grön Ungdom

Är MUF egoistiska?