Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Låt inte SD styra över tv och radio!

- 18/01/2018, 14:42
Niclas Malmberg
1 av 2

Niclas malmberg skriver om att SD vill ha en gräns för spelning av utländsk musik i radio

TT/SVT/SR

Niclas Malmberg
2 av 2

Niclas malmberg skriver om att SD vill ha en gräns för spelning av utländsk musik i radio

Fredrik Hjerling

Niclas Malmberg: "Sverigedemokraterna tycker att svenska folket inte får utsättas av för mycket utländska artister, oavsett vad man vill höra eller inte. Vad kommer de att kräva imorgon?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Remisstiden för utredningsförslaget att ersätta tv-licensen med ett nytt finansieringssystem löper ut den 24 januari. Ett orosmoln är de riksdagsmotioner som lagts från enskilda moderater och sverigedemokrater om att föra in public service-finansiering inom statsbudgeten. Ett sådant finansieringssystem skulle omedelbart väcka frågor om Sveriges Radio och SVT verkligen agerar oberoende gentemot riksdag och regering.
 
Att risken för politisk styrning över public service inte bara är en teoretisk oro framgår med all tydlighet när man ser de olika förslag som enskilda sverigedemokrater för fram. David Lång och Mikael Jansson (båda SD) föreslår att musik i Sveriges radio ska vara svensk till minst 50 procent. 

I motionen framgår att kravet inte innebär att varje enskild låt måste vara svensk till 50 procent, utan att det man vill se är en gräns för spelning av utländsk musik i radio. Att SR spelar mycket musik av svenska artister är självklart, men utbudet anpassas också professionellt utifrån vad radiolyssnarna förväntas vilja höra. 

Men dessa Sverigedemokrater menar att svenska folket inte får utsättas av för mycket utländska artister, oavsett vad man vill höra eller inte. Det har prövats av andra länder förr, exempelvis Sovjetunionens förbud mot Beatles och annan västerländsk popmusik, och var ingen bra idé då heller.
 
Mikael Jansson (SD) klagar också över att programmen Skivor till kaffet, Smoke Rings och Skivor från Vetlanda inte längre finns i P3 och kräver att ”ordningen och balansen i P3:s utbud bör återställas” genom att en andel av P3:s utbud reserveras för program som de äldre tycker om. 

Det var säkert utmärkta program på sin tid. Men att Riksdagen skulle fatta beslut kring vilka program som ska finnas eller hur de olika kanalerna ska riktas mot olika målgrupper faller på sin egen orimlighet.
 
Exemplen ovan kan förefalla vara ofarliga lustigheter. Men principen att politiken inte ska styra över innehållet i public service är viktig att värna. 

Utvecklingen i länder som Polen och Ungern är skrämmande, där regeringar går in och politiskt styr den redaktionella verksamheten. 

Idag handlar det om förslag att riksdagen ska tvinga SR att sända Skivor till kaffet. 

Men vad kommer de kräva imorgon?

Niclas Malmberg,
Riksdagsledamot för Miljöpartiet

 

Ska vi ha en gräns för utländsk musik?