Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wally Johnson: Det är inte polisens jobb att vara åsiktspoliser

Polisen Norrmalm
1 av 2

Wally Johnson skriver om att Polisen Norrmalms Facebookssida systematiskt tar bort kommentarer som går emot deras personliga uppfattningar.

Faksimil/TT

Wally Johnson.
2 av 2

Wally Johnson.

Privat

Debatt | 23/01/2018 08:33

Wally Johnson: "Även frågor om polisens censur censureras. Wigh frågade i en separat kommentar om varför över 200 kommentarer raderats, men polisen ansåg det vara en opassande fråga som även den blockerades".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På Facebook-sidan för Polisen Norrmalm i Stockholm publicerades det i förra veckan ett inlägg från deras narkotikagrupp. Där presenteras specialgruppen som jobbar väldigt brett mot både langare och brukare. Till detta visas beslagtaget knark upp med en detaljerad lista och tillhörande foton.

Minst fyra poliser har kommenterat med “Bra jobbat!”, men när kritiker och meningsmotståndare kommenterar så verkar andra regler gälla. Ett hundratal kritiska inlägg dyker upp under inlägget. De flesta kommentarer är sakliga och har ett vårdat språk. Dock så blockeras dessa kritiska röster av poliserna som sköter modereringen. En blockerad kommentar innebär att endast dina egna vänner kan se den, alltså inte allmänheten som läser inlägget på polisens sida. 

Polisernas censur gick så långt att även Piratpartiets partiledare Magnus Andersson blev tystad. När riksdagsledamoten Hanna Wigh ställde samma fråga som Andersson så kom det till slut ett kort svar. Det ska alltså till en riksdagsledamot för att polisen ska svara på kritiska frågor på Facebook!?

Även frågor om polisens censur censureras. Wigh frågade i en separat kommentar om varför över 200 kommentarer raderats, men polisen ansåg det vara en opassande fråga som även den blockerades. 

Varför censureras just kommentarerna som är kritiska mot frisering av statistik, felprioriteringar och stigmatisering av brukare? Det är en viktig fråga! Enligt polisens egna jurister så är det inte mycket till transparens då kommentarer inte ens diarieförs, dvs att det i praktiken är omöjligt att granska hur modererandet går till.

Syftet med polisens närvaro på Facebook är kontakten med allmänheten, men om poliser endast tolererar medhåll och hurrarop är frågan om de ens ska finnas i sociala medier.

Wally Johnson,
Talesperson för Avkriminalisera Cannabis

Är det rimligt att Polisen blockar kritiker på sin FB-sida?