Teysir Subhi
Teysir Subhi skriver om problematiken kring svenska skolsystemet - Foto: Privat/TT

Lärare: Ge Sveriges elever färre läxor och kortare skoldagar

Teysir Subhi: "Många experter har frågat sig vad som är lösningen för att öka studieresultaten i svensk skola. Men vi behöver inte blicka långt bort för att hitta en lösning"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är fredagen den 30 oktober 1998. Jag är 11 år gammal och borde sova då jag ska upp till ännu en skoldag. Men jag väcks av min mamma och vår grannes gråt. 63 ungdomar har omkommit i en diskoteksbrand i Göteborg, och många av de omkomna är från vår stadsdel Backa. 

Två år senare börjar jag på högstadiet. Kommunen har satsat mycket pengar för att se till att samma scenario inte återupprepar sig. Jag går nu i högstadiet och mycket pengar har satsats på ett övergripande samarbete mellan skola, fritidsgård och skolbibliotek. Resultatet blir att många i min ålderskull slutför sin grundskoleutbildning med goda resultat och väljer att genomgå en högskoleutbildning. Några år senare står stadsdelen Backa åter igen i fokus då skottlossningar och gängbildningar ökar. 

Så vad hände egentligen och vad gick fel? Vad fick en positiv trend att vända?

Några år efter diskoteksbranden valde stadsdelen att gå tillbaka till 90-talets omfattande nedskärningar. Resurserna efter diskoteksbranden som gick till att utveckla skolverksamheten och dess övergripande samarbete mellan skolbibliotek och fritidsgård lades ner, och helt plötsligt stod stadsdelen både utan skolbibliotek och en nedläggningshotad fritidsgård. 

Skolresultaten sjönk kraftigt och i och med det fria skolvalet så flydde många av de högpresterande eleverna. Gängkriminaliteten bland unga i stadsdelen ökade och Backa hamnade åter igen i fokus i medierna. Det som hände i min stadsdel är inte unikt för andra områden i Sverige. Det är ett återkommande scenario för konsekvenserna av kommunaliseringen och det fria skolvalet. Svenska skolor är idag en av världens mest privatiserade, och samtidigt som Pisa-resultatet visar en viss positiv ökning så kvarstår det faktum att resultaten är ojämlika, och att det finns en stor skillnad i studieresultat mellan rika och socialt utsatta kommuner. 

Många experter har frågat sig vad som är lösningen för att öka studieresultaten i svensk skola. Men vi behöver inte blicka långt bort för att finna en lösning. Vårt grannland Finland har länge ansetts vara ett av de länder i världen som har bäst skolresultat. Så vad är deras hemlighet? 

Finland är bland de länder i världen där man har kortast skoldagar, inga läxor samt minst skillnader mellan skolorna i landet. Detta är motsatsen till det svenska fria skolvalet där finska elever garanteras en likvärdig skola oavsett var man bor. Nu inför stundande valår så är det dags att vi tar svensk skola på allvar. Våra elever och kommande generationer har inte råd att vi behandlar svensk skola som ett socialt experiment. 

Vi måste sluta behandla våra elever som potentiella kunder och svenska skolor som potentiella vinstbringande företag. Vinster i svensk skola och ett så kallat fritt skolval är därmed inget som korrelerar med goda studieresultat och med likvärdiga förutsättningar för alla elever.

Teysir Subhi,
Lärare och samhällsdebattör

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.