Emelie Mire Åsell, Magnus Kolsjö
RFSL menar att ett tredje juridiskt kön är ett erkännande från staten att man existerar. - Foto: RFSLpressbild/RFSLpressbild/TT

RFSL: Tredje juridiskt kön är i vissa fall en fråga om liv eller död

RFSL: "För de vars könsidentitet är antingen man eller kvinna, kommer ett införande av ett tredje juridiskt kön inte innebära någon förändring. Därför är det svårt att förstå motståndet som kommer från personer som inte alls berörs av frågan"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns fler än två kön. Lagstiftningen behöver ändras så att alla människor kan få lagligt erkännande, samt id-handlingar som överensstämmer med det kön som de har. Sverige har osynliggjort ickebinära personer tillräckligt länge nu.

Sveriges diskrimineringslagstiftning har redan erkänt ickebinära transpersoner som en grupp som bör skyddas mot diskriminering. 

Samtidigt har vi ett juridiskt system som diskriminerar ickebinära personer, då denna grupp är den enda som inte har tillgång till ett juridiskt kön som stämmer överens med deras könsidentitet. 

Det här går inte ihop.

Personer som inte kan leva i enlighet med sin könsidentitet mår sämre än andra. Att inte ha det juridiska kön som stämmer för en själv är för många ett stort hinder för att kunna leva i enlighet med sin könsidentitet, därför är detta i vissa fall en fråga om liv eller död. 

En lagändring kommer inte till bukt med hela problemet med ett samhälle som osynliggör och diskriminerar ickebinära, men det skulle vara ett viktigt steg på vägen. 

En tysk domstol fastslog i november att det är en rättighet att få sitt kön erkänt av staten, även för ickebinära, och att Tyskland måste införa ett tredje kön för alla som behöver det, eller helt avskaffa juridiskt kön, inom kort. 

Självklart måste ett införande av ett tredje kön innebära att bara personer som själva väljer att definiera sig bortom man eller kvinna får denna könsmarkör i folkbokföringen. 

Vi vill att alla människor själva ska få välja sitt juridiska kön på det sätt som passar bäst med deras könsidentitet. 

Ingen ska tvingas in i den, eller någon annan, könskategori, och det bör vara lätt att byta mellan olika könskategorier för de som behöver.

För de allra flesta människor, de vars könsidentitet är antingen man eller kvinna, kommer ett införande av ett tredje juridiskt kön inte innebära någon förändring. Därför är det svårt att förstå det motstånd som kommer just från personer som inte alls berörs av frågan.  

För alla de personer som definierar sig bortom kön eller mellan de binära könen skulle denna förändring däremot innebära en väldigt stor förbättring av livskvaliteten, och innebära ett erkännande från staten att man existerar.

Emelie Mire Åsell, talesperson trans- och intersexfrågor RFSL,
Magnus Kolsjö, tf. ordförande RFSL

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.