Marcus Wiechel, Julia Kronlid, Björn Söder
1 av 2
Omvärlden sviker kurderna, skriver Sverigedemokraterna - Foto: TT/TT
Marcus Wiechel, Julia Kronlid, Björn Söder
2 av 2
Marcus Wiechel, Julia Kronlid och Björn Söder från Sverigedemokraterna skriver om kurdernas situation - Foto: Riksdagen

Sverigedemokraterna: Omvärlden sviker kurderna

Sverigedemokraterna: "Vad görs för att tydligt visa att det är fullkomligt oacceptabelt att helt oprovocerat invadera ett fredligt folk, som dessutom skyddat såväl inhemska minoriteter som andra flyktingar?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mycket har hänt sedan Islamiska Staten (IS) utropade sitt kalifat 2014. Idag har terrorsekten till stor del utplånats och bara spillror återstår. Främsta skälet till detta är de framgångsrika kurdiska trupperna i norra Syrien och Irak som varit en viktig partner till koalitionen mot IS. Sorgligt nog är det just dessa kurder som än en gång blivit svikna av sina forna allierade.

Omvärlden såg mellan fingrarna i Irak när den irakiska regimen med hjälp av Iranstödda shiamiliser angrep kurderna i KRG-regionen. Civilbefolkningen har tvingats utstå systematiskt förtryck och de irakiska trupperna har till skillnad från de kurdiska inte klarat av att trygga säkerheten, vilket gjort att IS återuppstått på nytt i vissa områden.

När det blivit tydligt att de Irakkurdiska peshmergatrupperna inte fick internationellt stöd såg Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sin chans att inleda sin presidentvalskampanj med en fullskalig invasion av norra Syrien. Så blev det också. Den 20 januari inledde Turkiet omfattande flyganfall med en tillhörande rebellstödd markoffensiv mot kurder i den nordsyriska Afrinprovinsen. 

De kurder som angrips råkar tillhöra den sekulära och västvänliga alliansen SDF (Syriens demokratiska styrkor) och är bland annat kända för sin tappra kamp mot IS i gränsstaden Kobane men också för att ha besegrat terroristerna i IS självutnämnda huvudstad Raqqa. De är även kända för att ha hjälpt miljontals människor som flytt krigets fasor runt om i Syrien och för att ha kämpat för en form av pragmatism och jämställdhet som på andra platser i landet är fullkomligt otänkbart.

Turkiets invasion är ett tydligt brott mot internationell rätt och dessutom ett kvitto på islamisten Erdoğans imperialistiska maktambitioner. Visst borde vi i detta fall förvänta oss eniga fördömanden från världens fria stater? Det kan man tycka, men även i detta fall låter man förövarna fortsätta då kurderna inte längre är användbara efter att ha lyckats besegra IS.

Lyckligtvis diskuterades detta nyligen i FN:s säkerhetsråd. Det blev dock inget fördömande av Turkiets outhärdliga angrepp trots vetskapen om att civila kvinnor och barn har fallit offer för turkiska bomber och trots vetskapen om Erdoğans imperialistiska ambitioner. Det är likaså ett land som redan tidigare sysslat med omfattande förtryck av minoriteter och oliktänkande.

I detta läge kan man fråga sig vad den svenska självutnämnda ”humanistiska stormakten” gör. Vad gör man för att tydligt visa att det är fullkomligt oacceptabelt att helt oprovocerat invadera ett fredligt folk, som dessutom skyddat såväl inhemska minoriteter som andra flyktingar? Har Sverige försökt få till ett fördömande av attackerna i FN:s säkerhetsråd? Troligtvis inte.

Kurder har förtryckts i alla tider och i Turkiet förvägras de till och med rätten till sin existens som grupp. Nu får vi tyvärr än en gång se hur de hamnar i kläm när imperialister slåss i Mellanöstern.

Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna
Björn Söder, säkerhetspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna
Julia Kronlid, biståndspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.