Måndag 19 Apr
Stockholm

Nej, Jureskog – köttätande inte "en del av den svenska identiteten"

Djurens parti
Två sidor av samma mynt: Djurens parti skriver att köttätande är direkt skadligt för samhället, och att fler borde gå över till veganska alternativ. Foto: TT/TT

Djurens parti: "Låt oss ge barnen en framtid som inte förstörts av dagens livsstil där vi blundar för den klimatpåverkan vårt köttätande har".

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den här texten är ett svar på Johan Jureskogs debattartikel om kött.

Den veganska livsstilen är på stark frammarsch i hela världen. Att sluta servera kött i kommunala skolor är inte nonsens, utan en rimlig respons på hur utvecklingen ser ut i världen. Djurens parti stödjer detta förslag.

Om vi i Sverige ska vara med och konkurrera i den växande marknaden som uppstår i kölvattnet av den veganska rörelsen, så är det en bra idé att politiskt styra så att barnen i skolan får lära sig uppskatta ett mer hållbart ätande och en mer hållbar livsstil.

Att kalla köttätande en del av den svenska identiteten är ett märkligt uttalande som kritiserar landets alla veganer. Istället för att peka på en skadlig historia med slakt och köttätande bör vi börja tänka nytt, tycker vi i Djurens parti.

I ett samhälle där fler och fler går över till vegansk mat finns stora möjligheter för landets bönder. Genom att ställa om sin verksamhet från köttproduktion till att odla proteinrika grödor kan de möta efterfrågan för detta hos en marknad på uppgång. Inom det veganska köket finns även stora möjligheter att upptäcka många nya goda smaker, inklusive umami som går alldeles utmärkt att få via vegansk kost.

På sikt ser vi i Djurens parti att djurindustrin avvecklas. Däribland bör även mjölkproduktionen fasas ut. Färre och färre kor ska födas upp för att leva i fångenskap. “Uttjänta” mjölkkor kan inte påstås ha levt ett långt och bra liv med tanke på att de dödas efter ungefär 5 år när den naturliga livslängden är ungefär 18-20 år.

Det kan heller inte påstås vara ansvarsfullt att ta livet av kon när hon inte längre klarar av den hårda pressen att producera mjölk och kalvar. Istället för att döda henne kan hon få gå i pension och gå och beta på ängarna, utan krav på produktion.

Djurens parti anser att vi politiskt måste ta ett större ansvar för både befolkningens hälsa och den framtida miljön. Köttproduktion är negativt för miljön. Köttätande är negativt för hälsan. Genom att ge barn vegansk mat i skolan ger vi dem hälsosam mat som kan ätas med gott samvete.

Låt oss ge barnen en framtid som inte förstörts av dagens livsstil där vi blundar för den klimatpåverkan vårt köttätande har. Att politiskt ta ansvar för framtiden genom att sluta servera kött inom statliga och kommunala verksamheter är en bra idé.

Therese Ericsson, partisekreterare Djurens parti
Andreas Ekfrost, Djurens parti Skåne lokalavdelning

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela