Tisdag 30 Nov
Stockholm

Rådström Baastad (S): Kampen mot brottslighet ska vara kompromisslös

Lena Rådström Baastad
Lena Rådström Baastad (S) efterlyser bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Foto: TT/Privat

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraterna: "Om välfärden brister, brottsligheten tillåts växa sig fast och integrationen haltar är det vanligt folk som drabbas hårdast. Därför tänker vi ta oss an dessa problem med full kraft."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag är inte nöjd med hur Sverige ser ut idag. På många håll runt om i landet brister välfärden. Vi ser en ny typ av brottslighet med fler skjutningar. Integrationen har under alldeles för lång tid fungerat dåligt. Dessa samhällsproblem är Socialdemokraternas huvudmotståndare. 

Om välfärden brister, brottsligheten tillåts växa sig fast och integrationen haltar är det vanligt folk som drabbas hårdast. Därför tänker vi ta oss an dessa problem med full kraft.

Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara tryggt i en ny tid. Sverige ska vara ett ledande välfärdsland i världen. Därför vill vi fortsätta med stora satsningar på mer personal i välfärden och i polisen, på barnfamiljer och pensionärer. Välfärden ska gå att lita på i hela landet. För oss går det före sänkta skatter. Kampen mot brottsligheten ska vara kompromisslös. 

Den svenska modellen bygger på våra socialdemokratiska värderingar om fria människor, jämställdhet och jämlikhet. Det är en samarbetsmodell som bygger på förtroende mellan arbetsgivare och oss som jobbar, en aktiv näringspolitik och en välfärd som är generell och som är till för alla. 

Under den här mandatperioden har vi tagit viktiga steg för att stärka Sverige. Vi har börjat bygga upp välfärden efter åtta år av högerns skattesänkningar och nedskärningar. Vi ser till att Sveriges ekonomiska styrka kommer alla till del, genom att höja barnbidraget och sänka skatten för pensionärer. Vi har stramat åt en ohållbar migrationspolitisk och skapat ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Dessutom har vi tagit krafttag mot brotten genom att utbilda fler poliser och skärpa straffen.

I valet är Moderaterna och Sverigedemokraterna våra främsta politiska motståndare. Deras politik gynnar de rikaste mest, men försvagar sammanhållningen och hotar den svenska modellen. Tillsammans skulle de kunna ge ett löntagarfientligt styre långt ut på högerkanten. 

Vi erbjuder ett alternativ. Vi kommer att utveckla – inte avveckla – den svenska modellen:
• Sverige ska vara ett unikt välfärdsland i världen! Därför kortar vi vårdköerna och förbättrar ordningen och kunskapsresultaten i skolan.
• Sverige ska vara ett tryggt land där vi håller ihop! Därför är vår kamp mot brotten kompromisslös.
• Sverige ska vara ett land där alla jobbar! Därför satsar vi på utbildning, ett hållbart arbetsliv och kräver att alla som kan jobbar och bidrar.

Nu är svensk ekonomi stark, vi har fått fart på jobben och har en ny migrationspolitik. Men vi har länge tagit för lätt på integrationsproblemen. Nu måste nyanlända in i arbete. Vårt mål är ett Sverige där alla jobbar och bidrar, oavsett vem man är. Och man ska kunna leva på sin lön. 

Hela Sverige behöver kraftsamla kring dagens stora samhällsproblem med en välfärd som inte levererar och en växande otrygghet. Trygghet skapar framtidstro och sammanhållning. 

Om vi håller ihop är förändring möjlig. Vi ska framåt tillsammans. 

Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Lena Rådström Baastad,
Partisekreterare för Socialdemokraterna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela