Edholm (L): Socialdemokraternas trygghetspolitik är inte trovärdig

- 02/02/2018, 14:01 -
Lotta Edlund

Lotta Edlund (L) menar att Socialdemokraternas satsningar på bland annat ordningsvakter, är halvmesyrer.

Privat/TT

Lotta Edholm (L): "De lokala Socialdemokraterna har ägnat tiden åt att försöka nedvärdera betydelsen av trygghetskrisen. De som har krävt åtgärder för trygghet och säkerhet har kallats för populister och skyllts för svartmålning."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Kampen mot brottsligheten ska vara kompromisslös” är de storvulna ord som Socialdemokraterna låter påskina blir en grundpelare i deras valstrategi. Så låt oss berätta vad som står på spel i S-ledda Stockholm, och hur (S) konsekvent avstått från att bemöta otryggheten här.

Enbart i Stockholmsområdet finns, enligt polisen, nu fler än 40 gäng som lever på organiserad brottslighet. I region Stockholm pågår idag mer än 600 förundersökningar om grova våldsbrott. Antalet dödsskjutningar i regionen har nästan fördubblats på ett år. Hot mot sophämtare och parkeringsvakter har gjort att människor i delar av vår stad stått utan tillräcklig samhällsservice i perioder. Otryggheten gör människor rädda och ofria.

Vad har då de lokala Socialdemokraterna gjort i sin ”kompromisslösa kamp” mot brottsligheten? Jo, istället för att ta frågorna på allvar, har de ägnat tiden åt att försöka nedvärdera betydelsen av denna trygghetskris. De som har krävt åtgärder för trygghet och säkerhet har kallats för populister och skyllts för svartmålning.

Istället har man gjort ett stort nummer av olika ”demokratistärkande” satsningar. Istället för att få en trygghet de kan lita på, har medborgarna i Stockholm fått löften om att få rösta om papperskorgars placering och om hur stora odlingslotter man ska skapa i stadsdelen.

I ett försök att rädda både sitt eget och den S-ledda regeringens ansikte har nu Stockholms ledande socialdemokrat, finansborgarrådet Karin Wanngård, gjort en kovändning. För bara några veckor sedan hävdade hon att ”det finns tillräckligt med ordningsvakter” i stadsdelar som härjats av skjutningar. I en perfekt illustration av en omvändelse under galgen presenterar (S) nu en satsning på bland annat ordningsvakter. Men det marknadsförs som en ”unik” satsning räcker enbart till några tiotal vakter, som ska ”ambulera” runt om i staden.

Stockholmarna är värda mer än en sådan halvmesyr. Vad vi behöver är fler ordningsvakter och fler poliser som kan arbeta uthålligt på den plats där de verkar. Vi liberaler har länge krävt att staden ska satsa 100 miljoner kronor, fyra gånger mer än det som (S) nu presenterat, på att anställa minst 200 trygghetsvakter som ska arbeta långsiktigt. Vi har också krävt höjda polislöner och åtgärder för att skydda blåljuspersonal, lättare förfaranden för att få upp trygghetskameror där de behövs, och långsiktiga överenskommelser mellan statens, kommunernas och till exempel fastighetsägares sida för att lyfta otrygga områden.

Samtidigt ser vi hur (S) inte ger polisen tillräckliga förutsättningar att upprätthålla sin del av samhällskontraktet. Vi ser en polisorganisation i strukturell kris, som inte har de resurser som behövs för att förhindra en ytterligare eskalering. De satsningar regeringen presenterat kommer först om flera år. Att den S-ledda regeringen bara låtit poliskrisen löpa på är obegripligt.

Vi liberaler har konsekvent drivit (S) framför oss i avgörande frågor som våldsbejakande extremism, gängbrottslighet och kvinnors ökande otrygghet, liksom vardagliga trygghetsfrågor som klottersanering. På samtliga dessa områden har Socialdemokraternas taktik varit att avstå från att agera tills man bedömt att skadan för det egna partiet blir för stor. Det är, med en generös formulering, inte att vara ”kompromisslös” mot brottsligheten.

En förutsättning för att vi ska kunna stärka skolresultat, vända utanförskap och skapa framtidstro är att människor kan känna sig trygga. Därför är det sorgligt att konstatera att Socialdemokraternas trygghetspolitik helt saknar trovärdighet.

Lotta Edholm,
Oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna