Gudrun Schyman
Gudrun Schyman menar att förslaget om slopad asylrätt i Danmark är hårresande. - Foto: TT/FI

Gudrun Schyman: Danmark vill slopa asylrätten – vad säger Löfven?

Gudrun Schyman: "Socialdemokraterna i Danmark vill slopa rätten att söka asyl. Det är ett hårresande förslag som borde möta protester från socialdemokrater i hela Europa. Vad säger svenska socialdemokrater?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De danska socialdemokraterna vill slopa rätten att söka asyl i Danmark.  Förslaget lanseras som att Danmark ska återta kontrollen av utlänningspolitiken och själv bestämma hur många flyktingar och invandrare som ska få komma. 

Ingen ska kunna söka asyl vid den danska gränsen. De människor som kommer ska förvisas till ett danskdrivet uppsamlingsläger i förslagsvis Nordafrika och därifrån få söka asyl. Finns det flyktingskäl ska personen ändå inte få komma till Danmark utan ska först överlämnas till FN (var ligger det?) och ur den gruppen kan Danmark sedan tänka sig att ta emot ett begränsat antal personer.

Det är ett hårresande förslag som borde möta protester från socialdemokrater i hela Europa. Vad säger svenska socialdemokrater?  Jag ser att Stefan Löfven anser att det reser ett antal frågetecken om asylrätten och att han ifrågasätter att det går att genomföra, rent praktiskt. Han har ”svårt att tro” att ett liknande förslag skulle kunna bli aktuellt i Sverige.

Vi var många som hösten 2015 hade svårt att tro att statsministern så snabbt kunde gå från ”mitt Europa bygger inga murar” till att stänga gränserna. Vi var många som hade svårt att tro att Sverige så snabbt skulle gå från en generös flyktingpolitik till de restriktiva lagar som gäller nu. 

Vi var många som hade svårt att tro att alla kunskaper och erfarenheter om vad som underlättar en bra etablering; permanent uppehållstillstånd, familjeåterförening, osv. fullständigt skulle negligeras. 

Vi var många som inte kunde föreställa oss att detta skulle vara svaret på det faktum att 65 miljoner människor är på flykt, där andelen barn är större än någonsin. Vi är många som inte står ut med den omänskliga behandling som vi utsätter skyddsbehövande människor för. Vi är många som reagerar starkt när regeringsföreträdare tycker att vi ska tala om för flyktingarna att de kan få det bättre i andra länder.

Det är djupt oroande att alltfler partier alltmer positionerar sig utifrån den nationalistiska agenda som främlingsfientliga och nationalistiska partier för fram. Det gäller i hög grad också i Sverige. Flera svenska partier förflyttar sig nu för att ligga tätt intill Sverigedemokraterna, i hopp om att ta tillbaka väljare.

Det är ett inrikespolitiskt spel som sätter universella mänskliga rättigheter ur spel och som kastar grundläggande humanistiska värden överbord. 

Människor dör i Medelhavet. Här pågår valrörelse i en tid som en dag kommer att beskrivas som den stora skammens tid.

Gudrun Schyman,
Partiledare Feministiskt initiativ

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.