Soheila Fors
Soheila Fors skriver om förslaget om burkaförbud - Foto: TT/Privat

Soheila Fors: "Burka är oförenligt med det svenska samhället"

Denna text är hämtad från bloggen soheilafors.blogg.se.

Soheila Fors: "Burkan ett tecken på att kvinnan är ägd och är ett betsel på kvinnan och en mur mot mannen. Ett religiöst tvång som inte är förenligt med det svenska samhället."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När det kommer till religiösa frågor är Väst som en analfabet i ett fattigt land som går till byskrivaren för att denne ska läsa upp brevet så att han kan förstå. När man inget vet har man bara känslorna som säger att all frihet är bra och allt ifrågasättande islamfobi. 

Nu är det dags att börja lära sig det religiösa alfabetet för att förstå den verklighet som mänsklighetens majoritet lever i. Landet Annorlunda är inte övriga världen. Landet Annorlunda är vi och nu har övriga världen flyttat till oss.

Angående burkaförbud går det att svara väldigt kort och hur långt som helst. Det korta svaret är att Islam inte föreskriver burka. Det är en arabisk sedvänja men ingen allmän befallning. Allt Islam föreskriver är att kvinnan enbart ska blotta det nödvändiga och inte framhäva vissa delar av kroppen. Läs Sura Noor (24:31). (Där blir ju alla de kvinnor som visserligen täcker sig med sjal men som har åtsittande kläder i övrigt ett brott mot religionen…) 

Till det korta svaret hör också att eftersom burka inte föreskrivs av religionen och samtidigt innebär en säkerhetsrisk i tider av terrorattacker har muslimska länder som Malaysia, Somalia och Egypten förbjudit burka. Detta gäller också länder som Italien och Kina. När det inte är en religiös plikt och dessutom använts för att maskera terrorister så är det rimligt att förbjuda burka både i Danmark och här. Det handlar kanske bara om att utvidga maskeringsförbudet vid demonstrationer i Danmark och vid idrottsevenemang i Sverige till att gälla även religiösa klädnader och alla offentliga rum. 

Det långa svaret handlar om varför muslimer vill att deras kvinnor ska bära burka och om den avvägning som vi måste göra mellan religionsfrihet och religiöst tvång. Jag ger dig bara några trådar att spinna vidare på:

Först burkan: Burkan är, för islamister en protest mot det västerländska samhället. Burkan är ett avståndstagande från vår kultur med jämställdhet och sexuell frihet. Burkan ett tecken på att kvinnan är ägd och är ett betsel på kvinnan och en mur mot mannen. Burkan förutsätter att mannen är ett sexuellt djur i brunst utan impulskontroll som burkan ska hindra från sexuella övergrepp. 

Statistik från Mellanöstern visar dock att sexuella övergrepp inte är kopplade till klädseln för trots strikt klädsel har antalet våldtäkter gått i taket i länder som Irak och Syrien. Våldtäkterna är snarare kopplade till just islamisternas nedvärdering av kvinnan som handelsvara och boskap.

Sedan måste vi fundera kring var religionsfriheten slutar och det religiösa tvånget börjar. Jag tror att de flesta är för religionsfrihet så länge klädsel är resultat av fria, egna beslut. Men så fort man bär en viss klädsel därför att samhället, maken eller släkten tvingar så har vi ett religiöst tvång som inte är förenligt med det svenska samhället.

Soheila Fors,

 
/
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.