Tisdag 20 Apr
Stockholm

Busschaufför: Mobilförbud stoppar oss – regeringen måste tänka om!

Michael Andersson
Busschauffören Michael Andersson menar att det nya mobilförbudet inte är genomtänkt. Foto: Privat/TT

Michael Andersson: "Mobilförbudet innebär att en bussförare nu inte får kommunicera med trafikledningen, annat än stående vid hållplatser med handbromsen åtdragen. Förslaget gick igenom, uppenbarligen utan att vara genomtänkt."

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sedan 1 februari gäller den nya, skärpta lagen mot användande av mobiltelefon i trafiken. Det nya förbudet omfattar exempelvis sms:ande bakom ratten. Det är bra. Att skriva sms tar betydligt mer fokus från körningen än ett mobilsamtal. Det ska man inte göra när man kör. Än mindre spela spel eller titta på videor. Det borde vara en självklarhet. Ett mobilförbud harmoniserar också med vad som gäller i övriga Europa.

Men det nya svenska förbudet omfattar även mikrofon till kommunikationsradio. Något som såväl polis och räddningstjänst och branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik haft invändningar mot.

Frågan är om det överhuvudtaget var tänkt att inkludera mikrofon i det nya mobilförbudet.
"Vi koncentrerade oss på mobiltelefonen som en lämplig regleringsnivå, utan undantag. Något resonemang om kommunikationsradio förde vi inte", sa Niclas Nilsson, utredare vid Transportstyrelsen, till SvD 1 februari.
"Jag trodde att de skulle gå på vårt förslag, men regeringen ville uppenbarligen mer."

Förbudet mot att använda mikrofon innebär att en bussförare nu inte får kommunicera med trafikledningen, annat än stående vid hållplatser, med handbromsen åtdragen. För bussar på längre linjer, exempelvis mellan Norrtälje och Stockholm eller nattbussarna från Stockholm till Södertälje, innebär det att man som förare står utan kommunikationsmöjlighet stora delen av linjesträckningen.

Kollektivtrafiken i Stockholm och andra stora städer är en komplicerad apparat. 
Vi har ”flexförare” med bussar som sätts in när en tur får problem, för att snabbt kunna hålla trafiken igång. De är beroende av att kunna kommunicera med trafikledningen för att veta var de ska åka eller kunna svara på snabba ändringar.

I andra fall kan det gälla att man behöver felanmäla något på bussen, meddela trafikhändelser eller ställa en brådskande fråga om körväg eller hinder i trafiken. Det kan vi alltså inte göra nu.

Inte heller svara på förfrågningar från trafikledningen. De får i så fall ropa upp och vänta på svar tills man kommer till en hållplats. Något som innebär ett stressmoment för en ofta redan pressad trafikledning.
(Ska man hårdra reglerna får vi inte heller anmäla att bussen blir stående i en korsning efter en olycka – eftersom vi då inte står vid en hållplats …)

Det är stor skillnad på att hantera en mobiltelefon, som (utan handsfree) kräver att man håller den intill örat under samtal, och en mikrofon, som kan hållas i handen medan man samtidigt styr, eller som kan sätts tillbaka i hållaren under samtal, om det behövs. Som förare kan man ändå oavbrutet hålla blicken på trafiken. 

Nu sägs att vi istället för att använda radion i ökad utsträckning skulle kunna använda meddelandefunktionen som finns i bussdatorn. Men det kräver att man som förare fokuserar på en liten tryckkänslig bildskärm och letar sig fram i menyer för att göra val för meddelanden. Något man helst vill undvika under körning, eftersom det tar fokus på trafiken. Det ger dessutom en mycket begränsad kommunikation.

Det enda rimliga hade varit att undanta kommunikationsradio från mobilförbudet. Men förslaget gick igenom, uppenbarligen utan att vara genomtänkt. Regeringen måste nu öppna för att ge kommunikationsradio i yrkestrafik dispens.

Michael Andersson,
Bussförare på Keolis

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela